1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bigdeli: Türkiye-İran ticaret hacmi 35 milyar dolara ulaşacak

Bigdeli: Türkiye-İran ticaret hacmi 35 milyar dolara ulaşacak

Enerji Günlüğü - İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin kısa vadede 35 milyar Dolar’a ulaşmasının...

Bigdeli: Türkiye-İran ticaret hacmi 35 milyar dolara ulaşacak

Enerji Günlüğü - İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin kısa vadede 35 milyar Dolar’a ulaşmasının mümkün olduğunu bildirdi.

Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenenTürkiye-İran İş Forumu'nda konuşan Bigdeli, Yaptırımların yoğun olduğu 3 yıl boyunca Türkiye ile çok yol kat edildiğini kaydetti. Bigdeli, "Türkiye uluslararası platformlarda diğer ülkelere kıyasla İran'ı her zaman destekledi. Tüm yaşananlar Türkiye'nin dostluk dosyasına eklendi" dedi.

Konuşmasında iki ülke iş adamlarına seslenen Bigdeli, "Ulaşım, turizm, ortak sanayi ve ticaret bölgelerinin oluşturulması konularında çalışmalarımız olacak. İki ülke iş alemine şu mesajı veriyorum; bizim ilişkilerimiz ve ticaretimiz daha ileriye gidecek" diye konuştu.

“PETROL-GAZ ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİ 8 MİLYAR DOLAR’A ARTTIRILMALI”

İki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen Bigdeli, kısa vade, 2 yıl sonra 35 milyar Dolar’a ulaşmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Bu hedefe ulaşabilmek için yapılması gerekenleri sıralayan Bigdeli, şunları kaydetti:

"Petrol-gaz alanındaki iş birliğini geliştirmemiz, 2015 yılında 8 milyar Dolar’a kadar artırmamız lazım. Bunu başarırsak farklı alanlardaki iş birliğinin de önünü açmış oluruz. Başka açılardan da kapasiteyi artırmış oluruz. Ulaşım koridorları oluşturma konusunda anlaşmalarla lojistik anlamda ve turizmi geliştirme adına önemli sonuçlar alabiliriz. Yerel para birimleri ve iş birliği konusu önemli."

Yeni süreçte olası sorunlara dikkati çeken Bigdevi, "Biz bu yeni süreçte iki sorunla karşı karşıya kalabiliriz. Birincisi kendimizden kaynaklanan sorunlar, ikincisi düşmanlarımız. Biz kendi yanlışlarımızı aşabilirsek düşmanlarımız fazla engel çıkaramayacaktır. İstediklerini yapamayacaklardır" ifadelerini kullandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler