1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Petrol tüketiminde kamyonlara bakmalıyız

Birol: Petrol tüketiminde kamyonlara bakmalıyız

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, 2000 yılından bu yana petrol talep artışının yüzde 40’ının kamyon ve...

Birol: Petrol tüketiminde kamyonlara bakmalıyız

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, 2000 yılından bu yana petrol talep artışının yüzde 40’ının kamyon ve tırlardan kaynaklandığını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nda yaptığı konuşmada, küresel enerji piyasalarına ilişkin kilit değerlendirmelerde bulundu. Birol, enerjide yapılan tartışmaların bazen ikincil ya da yanlış alanlarda yoğunlaştığına dikkat çekerek, sera gazı emisyonlarında ulaşımın ve özellikle de kamyon ve tırların önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Birol, 2000 yılından bu yana petrol talep artışının yüzde 40’ının kamyon ve tırlardan kaynaklandığına vurgu yaptı. 

Dünyada 1 günde tüketilen petrol miktarının 86 milyar varilin üstünde olduğunu ve tüketimin her yıl yüzde 1.3 oranında arttığını belirten Birol, “Talebin yüzde 40’ı otomobil ve hafif ticari araçlardan, yüzde 40’ı kamyonlardan yüzde 20’si ise deniz ve havayolu taşımacılığı ile petrokimya endüstrisinden geliyor. Düşünün bugün petrol tüketiminin sadece 3’te 1’i Asya’daki kamyonlardan oluşuyor” açıklamasını yaptı.

Gelişmiş ülkelerin fosil yakıtın yarattığı yüksek emisyon oranlarını azaltmak için sınırlamalar getirdiği ve buna bağlı olarak otomotiv devlerinin elektrikli otolara öncelik verdiğini belirten Birol, “Bugün kamyonların çevreye saldıkları zehir otomobillerin çok çok üstünde. Ama baktığımızda biraz Amerika, Çin ve İsveç dışında hiç bir ülke bu konuda adım atmış değil. Eğer çevreyi düşünüyorsak otomobiller kadar kamyonların da elektrikliye dönmesi gerekir. IEA olarak bu konuyu yakında raporlarla gündeme getirip hükümetlere sunacağız” dedi.

ABD PETROL ÜRETİMİ IRAK’I YAKALAYACAK

Petrol piyasasında önemli değişiklikler yaşanacağını kaydeden Birol, çok yakın zamanda ABD’nin kaya petrolü üretiminin Irak’ın petrol üretimini yakalayacağını söyledi. Bunun da dengeleri değiştireceğini ifade etti. 

Birol,"Petrol pazarlarında önemli dönem başladı. Bu da şu anlama geliyor. Bu yeni dönemde bir iki yıl fiyatlar burada devam edebilir. Ama volatilite çok olacak. " dedi.

Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler