1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Birol: Türkiye LNG altyapısını kurarak tarihi fırsatı yakalamalı

Birol: Türkiye LNG altyapısını kurarak tarihi fırsatı yakalamalı

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, ABD kaya gazı sayesinde LNG fiyatlarının çok düştüğünü, Türkiye'nin bunu fırsata çevirmesi gerektiğini söyledi.

Birol: Türkiye LNG altyapısını kurarak tarihi fırsatı yakalamalı

Enerji Günlüğü - IEA İcra Direktörü Fatih Birol, ABD kaya gazı sayesinde LNG fiyatlarının çok düştüğünü ve Türkiye'nin LNG altyapısı oluşturarak bu tarihi fırsatı mutlaka kullanması gerektiğini söyledi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından bu sabah Conrad Hotel İstanbul’da düzenlenen 7. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu'nun açılışında konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Yönlendirme Kurulu Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, doğalgaz piyasasında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek Türkiye'nin ucuzlayan LNG piyasasından mutlaka yararlanması gerektiğini söyledi. 

Doğalgaz talebi azalırken daha fazla kaynağın piyasaya girdiğine dikkat çeken Birol, bunun büyük boru hattı gaz ihracatçıları için kötü haber olduğunu söyledi. Birol, "Bazı büyük gaz boru hattı ihracatçısı ülkeler yıllar boyunca kaya gazı devriminin böyle etkileri olacağını reddettiler. Ama artık bu dönem geride kaldı. Kaya gazı çok önemli etkiler yaratıyor. o etkilere baktığımızda, fiyatlar üzerindeki etkiyi görüyoruz. Çok miktarda kaya gazı kaynaklı LNG piyasaya girdiğinde Avrupa'daki tüketiciler için bu harike bir haber. Türkiye için, Japonya Kore için mükemmel haber. Çünkü burada çok sayıda yeni tedarikçi var. 

ABD kaynaklı gaz Avrupa'ya aşağı yukarı dört Dolar fiyat düzeyinden satılabiliyor. Bu tabii büyük boru gazı iracatçıları için büyük bir rekabet unsuru. Bu şekilde Avrupa'daki ithalatçılar güç kazanıp müzakerelerini bu temelde yapacak. Türkiye'nin bu tarihi fırsatı muhakkak kullanması gerekiyor. Dört Dolara ABD LNG'sini alabilmek mümkün. bunun için LNG altyapınız olması gerekiyor. Ve bugün AB Komisyonu mükemmel çalışmalar yapıyor. Altyapıyı sağlamak ve Avrupa gaz piyasalarında esneklik sağlamak için önemli. Avrupa gaz piyasaları çok değişecek ve rekabet önemli ölçüde artaacak." dedi. 

TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ LNG MESAJI

İkinci neden olarak ABD kaya gazına işaret eden Birol, "ABD'deki gaz tüketimi 2007"nin bile altında olacak. Türkiye için önemli bir mesaj var. Son derece önemli bir değişim  bekliyoruz LNG piyasalarında. Özellikle LNG piyasasının büyüyeceğini bekliyoruz. ABD ve Avustralya, yeni LNG'nin yüzde 90'ı bu iki ülkeden kaynaklanacak. Gaz ithal edecek ülkeler için son derece iyi bir haber. Japonya, Türkiye ve Kore gibi ülkeler için çok olumlu." dedi. 

DOĞALGAZ UCUZ KÖMÜRLE YENİLENEBİLİR ARASINDA SIKIŞMIŞ

Birol, doğalgazın geçtiğimiz beş altı yılda çok büyüdüğünü ancak bu büyümenin yavaşlayacağını söyledi. Birol, bunun nedenlerinden ilkini doğalgazın ucuz kömür ile yenilenebilir enerji kaynakları arasında sıkışması olarak belirterek, "Yenilenebilir enerji kaynakları birçok ülkede son derece cömertçe destekleniyor. Dolayısıyla doğalgazın ucuz kömür ve yenilenebilir kaynaklarla rekabet etmesi gerekiyor. " ifadesini kullandı. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler