1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Biyodizel harman yükümlülüğü fazlası sonraki döneme devrolacak

Biyodizel harman yükümlülüğü fazlası sonraki döneme devrolacak

Motorinde dağıtıcıların biyodizel harmanlama yükümlülüğünde dönem içinde eksik veya fazla olan kısım sonraki dönem yükümlülük hesaplamalarında dikkate alınacak. 

Biyodizel harman yükümlülüğü fazlası sonraki döneme devrolacak

Enerji Günlüğü - Motorinde dağıtıcıların biyodizel harmanlama yükümlülüğünde dönem içinde eksik veya fazla olan kısım sonraki dönem yükümlülük hesaplamalarında dikkate alınacak. 

Motorin Türlerine Biodizel Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yeni düzenlemeyle Yönetmeliğin “Harmanlama yükümlülüğü” başlıklı 5 maddesine eklenen bentle; dağıtıcıların motorine yerli tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biyodizel harmanlama yükümlülüğünden fazla olan veya eksik kalan biodizel miktarı gelecek takvim yılının yükümlülüğünün hesaplanmasında ayrıca dikkate alınacak. 

Mevcut düzenlemeye göre dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, hacimde en az %0,5 (V/V) oranında yerli tarım ürünlerinden ve/veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizelin harmanlanmış olması zorunluğu bulunuyor. 

Ayrıca bir yükümlülük dönemindeki eksik harmanlama nedeniyle uygulanan idari para cezası, bir sonraki dönem yapılacak mahsuplaşma işlemine engel teşkil etmeyecek. 

FAALİYET DURDURMA HARMANLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ KALDIRMIYOR

Öte yandan, takibe konu takvim yılının tamamında faaliyette bulunmayan dağıtıcı lisansı sahipleri için harmanlama yükümlülüğü aranmayacağını bildiren hüküm yürürlükten kaldırıldı. 

Bu konuda Yönetmeliğe eklenen Geçici 2. Maddeye göre; dağıtıcı lisansı sahiplerinin biodizel harmanlama yükümlülüğü, 2020 ve 2021 yılları için tek bir yükümlülük dönemi olarak kabul edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler