1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Bodur: Yenilenebilir enerjiyi geliştirmek ve devlet teşviki şart

Bodur: Yenilenebilir enerjiyi geliştirmek ve devlet teşviki şart

Enerji Günlüğü - İSO Meclis Başkanı Zeynep Boduryenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve yenilenebilir yatırımlarda gereken parçaların...

Bodur: Yenilenebilir enerjiyi geliştirmek ve devlet teşviki şart

Enerji Günlüğü - İSO Meclis Başkanı Zeynep Boduryenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve yenilenebilir yatırımlarda gereken parçaların yerli üretimi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, enerji yoğun sektörlerde devlet teşvikinin şart olduğunu söyledi.

ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen 2’nci Enerji Sektör Buluşmasında “Sanayi Sektöründe Yaşanan Enerji İle İlgili Sorunlar”, başlıklı bir konuşma yapan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur, yenilenebilir enerji alanında yatırımların artırılması için çalıştıklarını hatta Türk sanayicisinin bu yatırımlar için ihtiyacı olan parçaları Türkiye’de üretebilmenin yollarını aradıklarını söyledi. Bodur ayrıca, enerji yoğun sektörlerde devlet teşvikinin şart olduğunu da ekledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İSO GÜNDEMİNDE

İSO Meclis Başkanı ve Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerjide büyük bir ölçüde dışa bağımlı olması sebebiyle özellikle sanayicilerin yoğun enerji kullandıklarını belirterek “Taşıma suyla çarkları döndürme çabasında oluyoruz” dedi. Bu sebeple İSO olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından hangi projeleri hayata geçirebilecekleri üzerine yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan Bodur, yenilenebilir enerji alanında yatırımların artırılması için çalıştıklarını hatta Türk sanayicisinin bu yatırımlar için ihtiyacı olan parçaları Türkiye’de üretebilmenin yollarını aradıklarını sözlerine ekledi.

KALKINMA TEŞVİKSİZ HIZLANMIYOR

Zeynep Bodur, Türkiye’de enerjiyi yoğun kullanan sektörlere rekabetçi avantaj yaratmak amacıyla devlet teşviki verilmesinin şart olduğunu, özellikle İtalya ve İspanya gibi ülkelerde devletin bu tür teşviklerin verildiğini söyledi. Bodur şöyle devam etti:

“Bu tür teklifleri götürdüğünüzde Maliye Bakanlığı’ndan “teşvikle bir yere gidilmez” cevabını alıyorsunuz. Ancak AB gibi ekonomisi hassas olan bir bölgede yapılıyor. Bizim de bu tür alternatifleri düşünmemiz gerekir. Her ne kadar tekvik konusuna sıcak bakılmasa da kalkınma teşviksiz hızlanmıyor. En büyük sorunumuz ise enerji arz güvenliği. Türkiye’nin özellikle Rusya ve İran’a olan bağımlılığı. Arz güvenliğini sağlamadığınız zaman bir çok sektör üretim yapmakta zorlanıyor. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Hem fiyatların bir noktaya gelmesi hem de arzın bir çok firma tarafından sağlanması açısından enerji piyasasının özelleşmesi de, BOTAŞ’ın ağırlığının azaltılması gerekiyor. Özel şirketlerden gaz alımı konusunda da endişe duyuyorlar çünkü devlet bu arzın konusunda bir garanti vermiyor. Hava koşulları sebebiyle bir gemi limana yanaşamadığında doğalgaz arzınız kritik oluyor. Dolayısıyla bunu devlet garantisiyle almak firmalar için önemli hale geliyor. Eğer serbestleşme istiyorsa devletin garantileri bir şekilde vermesi gerekir.”

Önceki ve Sonraki Haberler