1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Borç takan serbest tüketiciye daha yüksek güvence bedeli

Borç takan serbest tüketiciye daha yüksek güvence bedeli

Enerji Günlüğü - Borcundan dolayı sözleşmesi feshedilen serbest elektrik tüketicilerinden, yeniden sözleşme yapması halinde normalin yüzde 50 üzerinde...

Borç takan serbest tüketiciye daha yüksek güvence bedeli

Enerji Günlüğü - Borcundan dolayı sözleşmesi feshedilen serbest elektrik tüketicilerinden, yeniden sözleşme yapması halinde normalin yüzde 50 üzerinde güvence bedeli alınacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) serbest tüketici konumundayken yeniden perakende satış sözleşmesi imzalayarak elektrik satın alacak müşterilere uygulanacak güvence bedellerine ilişkin yeni bir karar aldı. Buna göre "Güvence Bedelleri ile Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar”ın 2'nci maddesine üç yeni fıkra eklendi. Eklenen ilk fıkraya göre, sözleşme veya bağlantı gücü 100 kW'nin altındaki müşteriler eğer borcunu ödemediği için sözleşmesi feshedilmişse, perakende satış sözleşmesiyle elektrik almak istediği zaman kendisinden normalin 1.5 katı kadar güvence bedeli tahsil edilecek. Güvence bedeli, sözleşme veya bağlantı gücü 100 kW'nın üzerinde bulunan müşteriler için ise son on iki aydaki tüketim toplamı en fazla olan iki aylık tüketimine karşılık gelen tutar olarak uygulanacak.

SON TEDARİKÇİYE GİDENLER NE YAPACAK?

Yapılan düzenlemeye göre ikili anlaşmalar kapsamında bir tedarikçiden enerji satın alan sözleşme gücü veya bağlantı gücü 100 kW ve üzerindeki serbest tüketicilerin görevli tedarik şirketlerine dönerek son kaynak tedariği kapsamında perakende satış sözleşmesi ile elektrik enerjisi satın alması halinde bu müşterilere uygulanacak güvence bedeli, sözleşme tarihinden önceki son on iki aydaki tüketim toplamı en fazla olan iki aylık tüketimine karşılık gelen tutar olarak uygulanacak. Müşterinin baz alınacak tüketim miktarı bilgisi görevli tedarik şirketinde yoksa, bu bilgiler müşterinin sayacını okumakla yükümlü şirketten temin edilecek. Okuyan şirket görevli perakende satış şirketi tarafından kendisine iletilen talebi en geç üç iş günü içerisinde cevaplamak zorunda.

Elektrik iletiminde OSB'lere tanınan muafiyetler artırıldı

Önceki ve Sonraki Haberler