1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne 50 MW’lık RES kurulacak

Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne 50 MW’lık RES kurulacak

Bosna Sırp Cumhuriyeti, 49,5 MW'lik rüzgar enerjisi imtiyaz anlaşması imzaladı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne 50 MW’lık RES kurulacak

Enerji Günlüğü - Bosna Sırp Cumhuriyeti, 49,5 MW'lik rüzgar enerjisi imtiyaz anlaşması imzaladı.

Bosna Hersek Enerji Bakanlığı, özerk Sırp Cumhuriyeti’nin 49.5 megawatt'lık (MW) bir rüzgar santrali kurmak ve işletmek üzere Vjetroelektrana Grebak şirketi ile bir imtiyaz anlaşması imzaladığını açıkladı.

Bosna Hersek'in iki etnititesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti ile Vjetroelektrana Grebak arasında imzlanan bu anlaşma uyarınca kurulacak olan Grebak RES 15 türbinden oluşacak. Nevesinje şehri yakınlarında kurulacak santralin yılda 130 gigawattsaat (GWh) elektrik üretmesi planlanıyor. Santral ürettiği elektriği devlet teşviki olmaksızın serbest piyasaya satacak.

Santarlin inşaat çalışmalarının 3 yılda tamamlanması ve maliyetinin 130 milyon Bosna markası (75,3 milyon dolar) olması öngörülüyor.

BOSNA’NIN ENERJİ BİLEŞİMİ ÇEŞİTLENECEK

Grebak RES, Bosna’nın enerji arzını çeşitlendirmesine yardımcı olacak. Bosna elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını kömür yakıtlı elektrik santrallerinden, kalanını da hidroelektrik santrallerinden karşılıyor. Ülkede şu anda 50.5 MW kapasiteli tek bir rüzgar santrali bulunuyor. Ancak önümüzdeki yıllarda rüzgar kapasitesinin 500 MW’a çıkarılması hedefleniyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler