1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ, ekipman tasarımıyla gaz iletim maliyetini düşürdü

BOTAŞ, ekipman tasarımıyla gaz iletim maliyetini düşürdü

BOTAŞ, Doğal Gaz Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonlarında ekipman sadeleştirmesiyle ilk yatırım maliyetini yüzde 50 azalttı.

BOTAŞ, ekipman tasarımıyla gaz iletim maliyetini düşürdü

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, Doğal Gaz Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonlarının (RMS/A) tasarımını yenileyerek ilk yatırım maliyetini yüzde 50 azalttı.

BOTAŞ, doğal gaz ana iletim hattından gelen yüksek basınçlı doğal gazın, düşük basınçlı kullanımın olduğu yerlere iletilmesi için ihtiyaç duyulan ekipmanın sadeleştirildiğini açıkladı.

Açıklamaya göre doğal gaz ana iletim hattından gelen yüksek basınçlı doğal gazın, düşük basınçlı kullanımın olduğu sanayi kuruluşlarına ve konutlara iletilebilmesi için ihtiyaç duyulan basınç düşürme istasyonlarına ilişkin teknik şartname, BOTAŞ çalışanlarının proaktif katkılarıyla yeniden tasarlandı.

Mevcut şartnamede yer alan istasyon tasarımındaki, mekanik, otomasyon, ölçüm, elektrik ve telekomünikasyon sistemleri, alanında uzman çalışma grupları marifetiyle modernize edildi.

BOTAŞ tarafından hazırlanan Kompakt Tip RM-A İstasyonu şartnamesinin yürürlüğe girmesiyle, Dağıtım Firmaları ile OSB tarafından tesis edilecek düşük kapasiteli A Tipi Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonlarında, ölçüm güvenliğinden ödün verilmeden, işletme ve ilk yatırım maliyetleri düşürülmesi ve böylece bir istasyonun ilk yatırım maliyetinin yüzde 50 oranında azalması öngörülüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler