1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BP`nin karı düştü

BP`nin karı düştü

Enerji Günlüğü – İngiliz petrol şirketi BP yılın üçüncü çeyreğinde 3 milyar dolar kar elde etti.BP PLC'nin açıkladığı 2014 yılı 3. çeyrek...

BP`nin karı düştü

Enerji Günlüğü – İngiliz petrol şirketi BP yılın üçüncü çeyreğinde 3 milyar dolar kar elde etti.

BP PLC'nin açıkladığı 2014 yılı 3. çeyrek raporuna göre, BP yılın üçüncü çeyreğinde 3 milyar dolar kar elde etti. Bu rakam beklentiler ile uyumlu olsa da, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batılı ülkelerin Moskova'ya uyguladığı yaptırımların gelirlerde yol açtığı azalmanın etkisiylegeçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Geçen yıl şirket aynı dönem için 3.7 milyar dolar kar açıklamıştı.

NET KAR 1.29 MİLYAR DOLAR

BP 3. çeyrekte net 1,29 milyar dolar kar etti. Geçen yılın aynı döneminde kar 3,5 milyar dolar olmuştu.

BP'nin 3. çeyrekte ABD'nin genel kabul görmüş muhasebe standartlarına göre net karı ise 3,18 milyar dolardan 2,39 milyar dolara geriledi. Analistler ise 2,81 milyar dolar kar bekliyorlardı.

İLK 9 AYDA 25,5 MİLYAR DOLAR

Raporda ayrıca 3. çeyrek için işletme nakit akışının 9,4 milyar dolar olduğu ve 2013 yılında aynı dönemde ise bu rakamın 6,3 milyar dolar olduğu ifade edildi. 2014 yılının ilk dokuz ayında BP’nin işletme nakit akışı ise 25,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Firmanın organik sermaye harcamaları ise yılında ilk dokuz ayında 16,3 milyar dolara ulaşırken, BP yıl sonuna kadar bunun 23 milyar dolara civarında olacağını öngörüyor. 3. çeyrek sonunda BP’nin net borcu yüzde 15 seviyesinde oldu ve firmanın bu konudaki hedeflediği yüzde 10 ila yüzde 20’nin kapsamı içinde kaldı.

ROSNEFT GELİRLERİ DÜŞTÜ

BP'nin 3. çeyrekte Rusya hariç günlük üretim yüzde 2,7 azalarak 2,15 milyon varil oldu. Rusya'da Rosneft ile yapılan üretim dahil edildiğinde ise günlük üretim 3,1 milyon varil olarak gerçekleşti.

BP, önemli yatırımcıları arasında yer aldığı Rus Rosneft'ten elde ettiği gelirin, bir yıl önceki 808 milyon dolardan 110 milyon dolara düştüğünü de açıkladı.

Yapılan keşiflere de yer verilen raporda, yılın ortasından bu yana BP’nin 3 petrol sahası keşfinde bulunduğu belirtildi. Rapora göre bu keşifler; Kuzey Denizi’nde Vorlich, Brezilya’nın Compos Basin’de bulunan Xerelete ve Meksika Körfezi’nde ABD sularında bulunan Guadalupe’de gerçekleşti.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler