1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Breyer: Yeni kömür santralinin ekonomik geri dönüşü yok

Breyer: Yeni kömür santralinin ekonomik geri dönüşü yok

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Solar ekonomi profesörü Christian Breyer, Kömür kapasitesinin Türkiye için büyük yük olduğunu ve kurulacak yeni kömür...

Breyer: Yeni kömür santralinin ekonomik geri dönüşü yok

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Solar ekonomi profesörü Christian Breyer, Kömür kapasitesinin Türkiye için büyük yük olduğunu ve kurulacak yeni kömür santralinin ekonomik anlamda sıfır geri dönüşümü olduğunu ifade etti.

SOLAR TR2016 Konferansında konuşan Finlandiya, Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi Solar ekonomi profesörü Christian Breyer, “Kömür kapasitesi Türkiye için büyük yük. Artık kimse yeni kömür santrali yapmamalı. Zaten bazı eski santraller de kapanıyor. Yeni kömür santrali kurmanın ekonomik anlamda 0 geri dönüşü olur.” dedi.

Türkiye için derin bir çalışma yaptıklarını ve Türkiye’nin optimal kapasite mixine sahip olduğunu belirten Breyer, 2050 için varsayımlar yaptıkları Türkiye için en düşük maliyet senaryosunun oluşturulduğunu ve enerji talebinin 2023’e kadar katlanarak büyüyeceğini kaydetti.

% 100 YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMİ FOSİL YAKITLARDAN DAHA UCUZ

Türkiye’nin %100 yenilenebilir enerji kaynakları üzerine derinlemesine bir araştırma yapan bir ekibin üyesi olan Breyer konuşmasında, bugün potansiyel yenilenebilir enerjiyi nasıl yakalayabileceğimiz ve bu anlamda Türkiye’nin 2050’de Avrupa ve dünyadaki yerinden bahsetti.

“%100 yenilenebilir enerji sistemi, mevcut sistemden daha düşük maliyetlidir. Özellikle de fosil yakıtlardan.” diyen Breyer, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin çok çok iyi olduğunu kaydetti. Ancak kurulu kapasitelerin küçük olduğuna dikkat çeken Breyer, kaynaklar açısından yedi bölgenin birbirinden büyük farklar göstermediğini ve bazı bölgelerde rüzgar enerjisinin çok iyi kullanıldığını ifade etti. Breyer, “En çok İstanbul gibi nüfus yoğunluğu olan bölgelerde enerji ihtiyacı var. Bu nedenle farklı bölgelerde ek üretim yapılıp bu kalabalık şehirlere ulaştırılabilir.” dedi.

SERA GAZI AZALTIMI İÇİN SOLAR EN İYİ ALTERNATİF

Breyer, “Sera gazı salımının azaltılması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bunun için de solar enerji en iyi alternatiflerden biri. Önümüzdeki 15 yıl içinde Türkiye’de de solar ve rüzgar enerjisi daha fazla pay alacak. Türkiye bunları enerji sektörüne adım adım entegre edebilir. Kaynaklar bunu sağlamak için muhteşem.” ifadesini kullandı.

Melis ÇALAPKULU – Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler