1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Bulgaristan, yeni Ukrayna mı?
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Bulgaristan, yeni Ukrayna mı?

Ukrayna`da sular henüz durulmamışken, Bulgaristan, Avrupa Birliği ve Rusya arasında enerji bazlı yeni bir sorun alanı olma yolunda ilerliyor.

Kullandığı doğal gazın yüzde 90`ını Rusya`dan temin eden Bulgaristan, Güney Akım Projesi`nin ateşli bir savunucusu konumunda.

Avrupa`da ise çoğunlukla Güney Akım`ın birliğin tedarik ve enerji liberalizasyonu müktesabatına karşı Rusya tarafından yapılmış bir meydan okuma olduğu düşüncesi yaygın.

Bu kapsamda Rusya`nın Bulgaristan`daki bankacılık sektöründeki ve siyasal partilerin finansmanındaki perde arkası varlığı da AB için bir endişe kaynağı oluşturuyor.

AB, daha önce Bulgaristan`a Güney Akımı ile ilgili inşa çalışmalarının durdurulması yönünde bir çağrı yapmış, Bulgaristan hükümetinden olumsuz cevap almıştı.

Birlik, 3 Haziran`da bu çağrısını yineledi. Bulgaristan hükümeti yine olumsuz yanıt verdi.

Bunun üzerine AB aynı gün geçici olarak Bulgaristan`a ayrılan onlarca milyon Euro`luk bölgesel kalkınma fonlarını durdurdu, ileride daha fazlasını da donduracağını belirtti.

Ukrayna`da olduğu gibi Rusya`nın Bulgaristan`daki enerji hamlelerinden ABD de memnun değil. ABD`li Senatör John McCain de 8 Haziran`da Bulgaristan yönetimini Güney Akımı ile ilgili tavrı nedeniyle uyardı.

Daha önce haber ajanslarına Bulgaristan Başbakanı Plamen Oresharski`nin, AB yetkilileri ile görüştükten sonra Güney Akım çalışmalarını askıya aldıklarını açıkladığı haberi düşmüştü.

Ancak Bulgaristan Enerji Bakanı`nın ifadeleri bu konuda kafaları karıştırmaya devam ediyor. Zira bakan, Güney Akımı ile ilgili kararın geri dönülemez bir karar olduğunu ifade ediyordu.

Rusya tarafından da bakanı destekler açıklamalar geldi. Buna göre Başbakan`ın açıklamalarına rağmen, Rus tarafı kendilerine böyle bir tebliğin ulaşmadığını bildirdi.

Gelişmeler ne yönde olursa olsun, Ukrayna`dan sonra Bulgaristan`da da AB-ABD ile Rusya arasında bir enerji satrancının oynandığı açık.

Şimdi gözler ülkede bu sonbaharda yapılması planlanan seçimlerde. Bu seçimler ülke üzerindeki enerji satrancının hamlelerini de belirleyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar