1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Bulgaristan yenilenebilir enerji teşvikini azaltacak

Bulgaristan yenilenebilir enerji teşvikini azaltacak

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, yenilenebilir enerji üreticileriyle fiyatlandırma görüşmeleri yapmayı planlıyor.Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Vasil...

Bulgaristan yenilenebilir enerji teşvikini azaltacak

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, yenilenebilir enerji üreticileriyle fiyatlandırma görüşmeleri yapmayı planlıyor.

Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Vasil Shtonov yaptığı bir röportajda, yeşil enerji üreticileri ve Maritsa İztok 1 ve 3 Elektrik Santralleri’nde oldukça yüksek olan elektrik fiyatlarını düşerecek yeni bir model taslağı oluşturmak için görüşmeler yapacaklarını söyledi.

Yeni fiyatlandırma düzenlemesinin hem enerji şirketlerine hem devlete faydalı olacağını belirten Sayhtonov, “Yenilenebilir enerji üreticileri de bu durumun sürdürülebilir bir durum olmadığını fark ettiler, çünkü sistemde para yok” dedi.

Bulgaristan’da 2009-2012 yılları arasında güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde yaşanan patlama 1.600 MW’dan fazla kurulu güç ile sonuçlandı. Ayrıca uzun dönemli anlaşmalarda diğer enerji kaynaklarından çok daha pahalı olan elektrik fiyatlarına sahip olan güneş ve rüzgar santrallerinden elektrik satın alma zorunluluğu getirildi. Aynı zorunluluk Amerikalı AES ve ContourGlobal şirketlerinin sahibi olduğu Maritsa İztok 1-3 Santralleri için de geçerli.

AB’nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan’da yüksek enerji fiyatları çok büyük bir sorun. Bu nedenle Bulgaristan Enerji Düzenleme Kurumu, Ulusal Elektrik Şirketi’ni AES ile olan sözleşme koşullarında enerji fiyatını üçte bir, CountourGlobal şirketiyle olan sözleşmede de beşte bir oranında azaltmak için görüşmeler yapmak için teşvik etti.

Kurum ayrıca güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilen elektriğe ödenen teşvik fiyatının da değiştirilmesini önerdi.

Önceki ve Sonraki Haberler