1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Bulgaristan’da yenilebilir enerjiye büyük darbe

Bulgaristan’da yenilebilir enerjiye büyük darbe

Enerji Günlüğü - Bulgaristan artan elektrik fiyatlarını kontrol etmek için önümüzdeki yıldan itibaren güneş ve rüzgar enerjilerinden %20 oranında...

Bulgaristan’da yenilebilir enerjiye büyük darbe

Enerji Günlüğü - Bulgaristan artan elektrik fiyatlarını kontrol etmek için önümüzdeki yıldan itibaren güneş ve rüzgar enerjilerinden %20 oranında vergi alacak. Ayrıca, yenilenebilir enerji santrallerinin çalışma saatleri kısıtlanacak.

Bulgaristan Parlamentosunda kabul edilen 2014 yılı Bütçe kanununa göre, güneş ve rüzgar enerjisi üzerinden %20 vergi alınacak. Ayrıca, kabul edilen ek bir kararla alım garantisi teşvikinden yararlanan yenilenebilir enerji santrallerinin çalışma saatleri kısıtlanacak.

BPVA’YA GÖRE YASALAR ANAYASA’YA AYKIRI

Bulgaristan Fotovoltaik Birliği (BPVA) bu yasaların Anayasa’ya aykırı olduğunu söylüyor ve konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp temyiz edilmesini istiyor. Doğrudan konuyu Anayasa Mahkemesine götürme yetkisi olmayan kurum, olayı Bulgar vatandaşlarının özel mallarının kanunla kamusallaştırıldığı kapsamında ele alınması gerektiğini ifade ediyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİMİ %43 ORANINDA AZALABİLİR

Konuyu Avrupa Parlamentosu’na taşıyan BPVA, kabul edilen kanunların ülkede yenilenebilir enerji yatırımcılarının yatırım yapma isteklerini yok edeceği uyarısını yaparak,güneş enerjisi üretimini %43 oranında azaltabileceğini belirtti.

2011 YILINDAKİ TEŞVİKLE GÜNEŞ ENERJİSİ 1 GW OLDU

Bulgaristan 2011 yılında güneş ve rüzgar enerji yatırımlarında alım garantisi teşviki uygulamaya başlamış ve ülkede yenilenebilir enerji yatırımları artmıştı. Bulgaristan’da şu anda güneş enerjisi ile elde edilen elektrik miktarı 1 GW dolayında.

İSPANYA, ÇEK CUMHURİYETİ VE ALMANYA’DAN SONRA BULGARİSTAN

Bulgaristan, İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nden sonra yenilenebilir enerji üzerinden %20 gibi büyük bir oranda vergi alacak olan son Avrupa ülkesi. Bunun dışında geçen hafta Almanya Parlamentosu da yenilenebilir enerji üzerinden ek bir bedel alınmasını onaylamıştı.

ALMAN SOLAR ENDÜSTRİ BİRLİĞİNDEN EK ÜCRET UYARISI

EPIA'DAN BULGARİSTAN'IN YENİLENEBİLİR ENERJİ VERGİ YASASINA VERYANSIN

Önceki ve Sonraki Haberler