1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Bursa belediyesi 1200 kW'lık HES'i devreye aldı

Bursa belediyesi 1200 kW'lık HES'i devreye aldı

Enerji Günlüğü - Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ kanalıyla kurulan 1200 kW gücündeki 2. hidroelektrik santrali devreye aldı. D13 HES, yılda yaklaşık...

Bursa belediyesi 1200 kW'lık HES'i devreye aldı

Enerji Günlüğü - Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ kanalıyla kurulan 1200 kW gücündeki 2. hidroelektrik santrali devreye aldı. D13 HES, yılda yaklaşık 6 milyon kWh elektrik üretecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) arasında imzalanan anlaşmanın ardından, Çekirge Devlet Hastanesi yanındaki D13 su deposunun hidrolik su gücünden yararlanarak elektrik enerjisi üreteceği tesisi hizmete açtı. 

Gücü 1200 kw ve debisi 1,7 m3/s olan santral, Dobruca içme suyu arıtma tesisinde arıtılan ve şehir merkezine verilen içme suyu iletim hattı üzerindeki D13 su deposu yanına inşa edildi. 

HES'İN ÜZERİ GÜNEŞ PANELLERİYLE ÖRTÜLECEK

Kısa süre sonra barajın üzerine de güneş kolektörleri döşemeyi hedeflediklerini ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Artık sular boşa akmayacak. Su akacak, elektrik üretecek. Buradaki potansiyel enerji elektrik enerjisine dönüşecek. Yaklaşık yılda 2 milyon TL kazanç sağlayacak, kendisini de amorti edecek. Borudan su akarken para da akacak. Yılda 6 milyon kwh elektrik üretilmiş olacak."dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda spor tesislerinin ve BUSKİ atölyelerinin çatılarına güneş panelleri yerleştirerek güneş enerjisinden yararlanıyor. BUSKİ ayrıca çamurdan elektrik enerjisi üreten bir biyokütle enerji santralini de işletiyor. Belediyenin rüzgar enerjisi projeleri de bulunuyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler