1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Büyükçekmece Gölü kirlilik riskinden kurtarıldı

Büyükçekmece Gölü kirlilik riskinden kurtarıldı

İSKİ Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin hayata geçmesinden sonra önemli bir içme suyu kaynağı olan Büyükçekmece Gölü kirlilik riskinden tamamen kurtulma noktasına geldi.

Büyükçekmece Gölü kirlilik riskinden kurtarıldı

Enerji Günlüğü - İSKİ Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin hayata geçmesinden sonra önemli bir içme suyu kaynağı olan Büyükçekmece Gölü kirlilik riskinden tamamen kurtulma noktasına geldi.

Marmara Denizi’ne bölgeden kaynaklı atık su girişi İSKİ Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin hayata geçmesinden sonra son buldu ve böylece önemli bir içme suyu kaynağı olan Büyükçekmece Gölü kirlilik riskinden tamamen kurtulma noktasına geldi. 

Büyükçekmece İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi’nde, Mimar Sinan, Çatalca ve Tepecik bölgelerinden gelen tüm atık sular arıtılıyor. Tesiste atık sular azot ve fosfor giderimleri yapılarak, çevreye zararsız hale getiriliyor. Tesisin arıtılmış çıkış suyu yeni yapılan tünel ile derin deniz deşarjı yoluyla Marmara Denizi’nin dip akıntılarına veriliyor.

ÖDÜLLÜ SCADA PROJESİ

Elektrik ve Otomasyon işleri Halıcı Group tarafından anahtar teslim olarak tamamlanan İSKİ Büyükçekmece İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtma prosesisin tam otomatik çalışır halde kontrolü, izlenmesi ve raporlanmasına yönelik hazırlanmış olan SCADA projesi ödül aldı.

Sistem otomasyon mimarisinde, ABB PLC ile 3600 IO, Scada Data Point: 30.000, Yedekli Enerji ve Proses Scadası ve Raporlama Sistemi kullanıldı. Tesis 7/24 prensibiyle çalıştığından, enerji kesintilerinden etkilenmemesi amacıyla BEDAŞ tarafından iki ayrı noktadan ring şeklinde besleniyor. Tesisin trafo kurulu gücü 13,5 MVA. Tesiste emre amadeliği sağlamak için kullanılan trafolar birebir yedekli olacak şekilde 4 aktif + 4 yedek trafo kullanıldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler