1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çalık Enerji'den Yemen'e mobil elektrik santrali

Çalık Enerji'den Yemen'e mobil elektrik santrali

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji, Yemen'in elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 60 megawatt (MW) gücünde sıvı yakıtla çalışan mobil enerji...

Çalık Enerji'den Yemen'e mobil elektrik santrali

Enerji Günlüğü - Çalık Enerji, Yemen'in elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 60 megawatt (MW) gücünde sıvı yakıtla çalışan mobil enerji santrali kuracak. 

Çalık Enerji, Yemen'in elektrik altyapısını desteklemek üzere GE ile anlaşma imzaladı. Bu kapsamda GE'nin Macaristan'daki tesisinden gönderilecek iki adet GE TM2500 aeroderivetif gaz türbini jeneratörü Aden'e kurularak yaz aylarından önce elektrik üretimine başlayacak. Sıvı yakıtla çalışacak mobil elektrik tesisi 60 megawatt'lık (MW) güce sahip olacak. 

Power Electricity Corporation’a ait olan (PEC) Yemen'deki Al Hiswa Enerji Santrali için geliştirilen projeyi, Katar Kalkınma Fonu (QFFD) finanse ediyor. Aden'e kurulacak tesislerin üretime geçmesi için sadece 10 dakikalık kısa bir başlatma döngüsü yeterli. 

GAZLA ÇALIŞIRSA EMİSYON YARIYA DÜŞÜYOR

Yüksek güç yoğunluğuna imkan veren GE TM2500 türbin jeneratörleri düşük ağırlığı sayesinde kolaylıkla başka yerlere taşınabiliyor. Kademeli genişlemeye imkan veren jeneratörler gazla çalıştırıldığında dizel jeneratörlerden yüzde 50 daha düşük emisyonu bulunuyor.

GE ve Çalık Enerji, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya 2.500 MW'ın üzerinde elektrik sağlamak üzere işbirliği yapıyor ve Irak'tan Libya'ya kadar çeşitli projeleri hayata geçiriyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 80 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren GE, bölgenin elektrik üretimi, petrol ve gaz, su arıtma, havacılık ve sağlık alanlarındaki altyapı ihtiyaçlarını destekliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler