1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Camlar elektrik üretecek!

Camlar elektrik üretecek!

Enerji Günlüğü - Cam işlevi görebilecek şeffaf ve geçirgen güneş enerjisi hücreleri üretildi. Şeffaf güneş panelinin verimlilik oranı ise şimdilik...

Camlar elektrik üretecek!

Enerji Günlüğü - Cam işlevi görebilecek şeffaf ve geçirgen güneş enerjisi hücreleri üretildi. Şeffaf güneş panelinin verimlilik oranı ise şimdilik yüzde 5.

ABD'nin Michigan Üniversitesinde Kimya Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Profesörü Richard Lunt önderliğindeki bir grup araştırmacı, güneş enerjisi kullanımını son derece artırabilecek şeffaf güneş paneli ürettiler. Bu paneller yapılarda pencere olarak da kullanılabilecek.

Geliştirilen bu yeni kuşak şeffaf güneş hücre teknolojisi sayesinde evlerin camlarından, arabaların camlarından, cep telefonlarından ve şeffaf bir yüzeye sahip hemen herşeyden güneş elektriği üretilebilecek. 

Profesör Lunt, bu teknolojisinin çatı güneş uygulamaları ile birleştirildiğinde artık fosil yakıtlara gerek kalmayacağını, dünyanın tüm enerji ihtiyacının güneşten karşılanmasının mümkün olduğunu kaydetti.  Lunt ayrıca şeffaf güneş panellerinin ticari üretiminin önümüzdeki birkaç yıl içinde başlayacağını da belirtti.

Sistem, fotovoltaik güneş hücrelerinin ince şeritleri ile elektriğe dönüştürülmesi için bulundukları yüzeyin kenarına yönlendirilen ultraviyole ve yakın kızılötesi dalga boylarını çekecek materyaller kullanıyor. Şimdilik yüzde 5 verimlilik oranına sahip olan sistemin önümüzdeki dönemde verimliliğinin üç kata kadar artırılabileceği öngörülüyor.

Dünya genelinde şu anda enerji talebinin yalnızca yaklaşık yüzde 1,5'u güneş enerjisinden karşılanabiliyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler