1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Can: Türkiye’nin enerji yoğunluğunu azaltması gerekiyor

Can: Türkiye’nin enerji yoğunluğunu azaltması gerekiyor

Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, enerji ihtiyacı artan Türkiye’nin enerji yoğunluğunu azaltması gerektiğini ve bunun için 11 milyar dolar tutarında bir yatırım planının devrede olduğunu söyledi.

Can: Türkiye’nin enerji yoğunluğunu azaltması gerekiyor

Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, enerji ihtiyacı artan Türkiye’nin enerji yoğunluğunu azaltması gerektiğini ve bunun için 11 milyar dolar tutarında bir yatırım planının devrede olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Oğuz Can, IRENEC 2020 kapsamında yaptığı sunumda, Türkiye’nin enerji sektöründe yerli ve yenilenebilir enerji anlamında ciddi bir çaba ve devinim içersinde olduğunu belirterek, burada enerji verimliliğinin olmazsa olmaz bir alan olduğunu kaydetti. 

Bu kapsamda geliştirilen Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’na değinen Can,  “Türkiye’nin enerji yoğunluğu Dünya geneline göre gayet iyi. OECD ortalamasından bir tık kötüyüz ama bu işin şampiyonu olan gelişmiş ekonomilere baktığımızda enerji yoğunluğumuzu düşürmemiz gerekiyor. 2000 yılından bu yana emisyon yoğunluğumuzu yüzde 21 oranında düşürdüğümüzü görüyoruz ama bu çabanın daha da devam etmesi gerek. Yani kişi başı enerji arzı artacak ve bu sadece elektrik açısından değil ulaştırma açısından da artış olacak. Tipik gelişen bir ülke olarak Türkiye’nin enerji tüketimi artıyor ama bu arada da enerji yoğunluğunu düşürmesi gerekiyor. Bu bir mücadele alanı. Bu mücadele alanında 6 tematik başlıkta 55 tane eylemimiz var. Bu eylemlerin toplam yatırım tutarı 11 milyar doları temsil ediyor. Yaklaşık 24 milyon ton petrol eşdeğer azaltımı ortaya koyuyor. Ve bu azaltım içersinde de 66 milyon tonluk bir emisyon azaltımı ve sonuçta da 2050 yılına kadar devam eden bir çaba var. Bu anlamda da aslında çok önemli bir kalkınma kaldıracı olduğunu görüyoruz. 

Enerji verimliliğinde destekler ve teşviklerle ilgili de açıklamalarda bulunan Can, “Bu güne kadar 27 milyon TL’lik bir destek ve 112 milyon TL’lik bir yatırımı kaldıraçlamış olduk. İlave projelerle birlikte yaklaşık 198 milyon TL’lik bir proje yatırımı var. Toplamda 392 proje” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler