1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Çankırı’da hayvan atıklarından elektrik üretilecek

Çankırı’da hayvan atıklarından elektrik üretilecek

Zeyn Biyogaz, Çankırı’nın Çerkes ilçesinde kuracağı 5 MW’lık biyogaz tesisinde hayvan atıklarını elektriğe dönüştürecek. 

Çankırı’da hayvan atıklarından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Zeyn Biyogaz, Çankırı’nın Çerkes ilçesinde kuracağı 5 MW’lık biyogaz tesisinde hayvan atıklarını elektriğe dönüştürecek. 

Çankırı İli, Çerkeş İlçesi, İstasyon Mahallesi, Kınıkönü Mevkiinde yaklaşık 20 bin metrekarelik alanda Zeyn Biyogaz Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından günde 500 ton hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklı dışkıların işleneceği bir biyogaz tesisi kurulması planlanıyor. 

TESİSTE BÜYÜKBAŞ HAYVAN VE TAVUK ATIĞI KULLANILACAK

Yaklaşık 3,5 milyon lira değerindeki proje kapsamında, tesise gelecek olan günde 400 ton büyükbaş hayvan dışkısı ile 100 ton tavuk dışkısı anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik ve ısı üretimi için kullanılacak. Kurulacak kojenerasyon sistemi toplam gücü ise 5,00 MWe olacak. Tesiste toplam 46.000 m3/gün biyogaz elde edilecek. Ayrıca, tesiste 209,53 ton/gün sıvı fermente ürün, 90,53 ton/gün ise katı fermente ürün elde edilecek.

Üretilen elektrik, şebekeye verilecek. Yan ürün olarak ihtiyaca göre sıcak su ve buhar olarak kullanılabilecek atık ısı ve fermente katı-sıvı gübre de üretecek. Atık ısı ise sistem de reaktörlerin ısıtılmasında kullanılacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler