1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çatı tipi mini güneş santrallerinin önü açıldı

Çatı tipi mini güneş santrallerinin önü açıldı

Enerji Günlüğü - 10 kW altı çatı tipi lisanssız güneş enerji santrali (GES) projelerinin hayata geçirilmesine ilişkin prosedür sadeleştirildi, süreç...

Çatı tipi mini güneş santrallerinin önü açıldı

Enerji Günlüğü - 10 kW altı çatı tipi lisanssız güneş enerji santrali (GES) projelerinin hayata geçirilmesine ilişkin prosedür sadeleştirildi, süreç hızlandırıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı Elektrik Piyasasında Tüketim Noktası ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar yürürlüğe girdi. Yönetmelik, 10 kW (dahil) ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunu kolaylaştırmayı hedefliyor. 

TÜKETİM TESİSİ ÖLÇÜM NOKTASINDAN BAĞLANACAK 

10 kW altı çatı tipi güneş enerjisi sistemleri, şebekeye ilgili tüketim tesisinin ölçüm noktasından bağlanacak. Üretim tesisinin kurulu gücü, başvuruyla ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünün üzerinde olamayacak. 

ABONE BAŞINA TEK BAĞLANTI HAKKI 

Her bir tüketim yeri için sadece tek bir başvuru yapılabilecek. Üretim tesisleriyle ilişkilendirilecek noktalarda tüketim birleştirmeye gidilemeyecek. Başka bir lisanssız üretim tesisiyle ilişkilendirilen tüketim aboneliği ile bu 10 kW altı tip tesisler için başvuru yapılamayacak. 

TRAFO KAPASİTESİ VE SÖZLEŞME GÜCÜ SINIRI

10 kW altı çatı tipi GES kurmak isteyen başvuru sahibine, dağıtım şirketine şebekeye bağlantı sağlanacak trafo dağıtım şirketine aitse, kapasitenin en fazla yarısı tahsis edilebilecek. Trafo yatırırımcıya aitse üretim tesisinin kurulu gücü 10 kW ile sınırlı olmak kaydıyla trafo kapasitesinin gücü kadar bağlantı hakkı tanınabilecek. 

EV TİPİ GES’E OTOMATİKMAN BAĞLANTI

Lisanssız elektrik üretim prosedürü, konut tipi güneş sistemlerinde diğerlerine göre daha da kolaylaştı. Bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü 3 kW’a (3 kW dahil) kadar olan tüketim tesisleri için yapılan güneş enerji sistemi başvurularında doğrudan bağlantı görüşü oluşturulacak ve hemen çağrı mektubu düzenlenecek. 

20 GÜNDE BAĞLANTI GÖRÜŞÜ 

Eksiksiz ve usulüne uygun başvurular hakkında, bir sonraki ayın ilk 20 günü içinde başkaca bir işlem tesis edilmeksizin olumlu bağlantı görüşü oluşturularak, çağrı mektubu düzenlenecek. 

180 GÜN İÇİNDE PROJE ONAYI ŞART

Çağrı mektubu verilen başvuru sahibine, proje onayını tamamlaması için 90 günlük süre tanınacak. Bu sürede onay sürecini tamamlayamayanlara ilave bir 90 günlük süre daha tanınabilecek. Bu süre içinde de gerekli onay dağıtım şirketine ulaştırılmazsa çağrı mektubu hükümsüz hale gelecek. 

1 YIL İÇİNDE GEÇİCİ KABUL 

10 kW altı lisanssız üretim tesisleriyle ilgili usul ve esaslar çerçevesinde şebekeye bağlanacak GES’lerin geçici kabul işlemlerinin, bağlantı anlaşmasının imzalanmasını izleyen ilk bir yıl içinde tamamlanması zorunlu. Üretim tesisinin bu süre içinde tamamlanmaması durumunda bağlantı anlaşması kendiliğinden geçersiz hale gelecek. 

ENERJİ FAZLASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Geçici kabul alıp işletmeye geçen tesisler için tesis sahibinin başvurusunu izleyen üç gün içinde dağıtım şirketi ile işletmeci arasında sistem kulanım anlaşması imzalanacak. Anlaşmayı takiben, dağıtım şirketi, tesisin üreteceği ihtiyaç fazlası elektriğin değerlendirilmesine ilişkin işlemleri başlatacak ve ilgili görevli tedarik şirketine de sistem kullanım anlaşması imzalandığını bildirecek. 

BAŞVURULAR DUYURULACAK 

Dağıtım şirketleriyle OSB dağıtım lisansı sahibi kuruluşlar ilgili dağıtım bölgesinde 10 kW altı tesisler için bağlantı görüşü verilen transformatörlerin bağlantı kapasitelerine ve başvurulara ilişkin bilgileri her ayın 25’inde kendi internet sitelerinden duyuracak. 

TEKİL KOD

10 kW altı lisanssız GES bağlantı başvurularında, kurulacak tesiste üretilecek elektriği kullanacak tüketim tesisine ilişkin Tekil Kod’a yer verilecek. Mevcut bir tüketim tesisi yoksa, kurulması planlanan tesislere ilişkin inşaat ruhsatı veya ruhsat yerine geçen belge başvuru sırasında dosyaya eklenecek. Tüketim tesisine ilişkin abonelik bilgilerinin, üretim tesisinin geçici kabülünden önce ibraz edilmesi gerekecek. 

TÜKETİCİ TAŞINIR YA DA EVİNİ SATARSA

Düzenlemede, 10 kW altı lisanssız çatı tipi GES’lerle ilişkilendirilen tüketim tesisi aynı kalmak kaydıyla, tüketicinin değişmesi halinde işleyecek süreç de belli oldu. Üretim tesisi, geçici kabul şartı aranmaksızın yeni tüketiciye devredilebilecek. Yani bir konutta ya da ofis satılırsa yeni sahibi GES’i de devralabilecek. Aynı durum kiracıdan kiracıya devirler için de geçerli. Ancak bunun için yeni tüketicinin bir ay içinde başvurması ve gerekli işlemleri başlatması gerekiyor. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler