1. YAZARLAR

  2. H. Zafer ARIKAN

  3. Çatılar için estetik güneş panelleri - Zafer ARIKAN
H. Zafer ARIKAN

H. Zafer ARIKAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Çatılar için estetik güneş panelleri - Zafer ARIKAN

H. ZAFER ARIKAN 

Güneş enerjisi uygulamalarının çatılarda yaygın şekilde kullanılmaya başlanması, panel üreticilerini, tüketicinin estetik arayışına uygun çözümler geliştirmeye yöneltiyor. 

Değerli Okurlar, bu yazımda sizleri özellikle çatı uygulamalarında daha sık karşılaşacağımız güneş panelleri hakkında bilgilendirmek istiyorum. 

Güneş endüstrisi hızla büyüyor ve piyasada yüzlerce çeşit güneş paneli var. Ama buna rağmen her gün yeni tasarımlar ve yeni ürünler piyasada yerini almaya devam ediyor. LG, Panasonic gibi önemli markalar özellikle evler için yeni çözümler üretme yarışında. 

Pek çok ev sahibi artık güneş panellerinin yalnızca elektrik üretmesini değil, aynı zamanda estetik özelliği olmasını ve evine değer katmasını bekliyor. Doğal olarak panel üreticileri de bunu cevapsız bırakmıyor ve yeni çözümler geliştiriyor.

Ev sahipleri açısından güneş panellerinde en beğenilmeyen kısım panel çerçeveleri. Bu nedenle de Solar World, Canadian Solar ve Trina gibi büyük üreticiler çatı tipi uygulamalar için çerçevesiz panel üretimine hız vermiş durumda. Ancak bu durumda da montaj açısından bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bunu aşmak için özel montaj aparatlarının geliştirilmesi, üretilmesi gerekiyor. Bu amaçla, Lumos Solar firması LSX çerçevesiz panelleri için, kendi dinamik montaj çözümünü uygulamaya koymuş bulunuyor.

Çerçevesiz güneş panellerinin çoğu camla çerçevelenmiş durumda ve iki cam arasında da standart panellerde kullanılan tipte güneş hücreleri bulunuyor. Cam güneş panelleri gayet hoş görünümlü ve standart güneş panellerine göre de çok daha dayanıklı, özellikle de yangın tehlikesine ve erozyona karşı güvenli. 
Prism Solar, DSM Advanced Surfaces, Topray Solar ve Sunshine Solar cam panel üreticilerinden bazıları. Bu paneller daha çok aydınlatma alanlarına ya da bina cephelerine monte ediliyor. Yalnız bunlar binalara entegre edilmiş PV malzeme (BIP) değiller, yani binanın bir parçasını oluşturmuyor sadece belirli yerlerine konuyorlar. Bu güneş pencereleriyle önümüzdeki dönemde çok fazla karşılaşacağız. 

Panel inovasyonunda bir başka önemli, kendine özgü ve özel bir uygulama da Tesla’dan geliyor. Güneş kiremitleri. Tesla, Ekim 2018’de hepsi birbirinden farklı dört PV shingle tasarımı yaptığını açıklamış bulunuyor ve bunlar yakında piyasada boy gösterecekler ve çatı üzerinde hiç fark edilmeyecekler. 

Açıklamaya göre, bugün çatılarda kullanılan mevcut çatı malzemelerinden daha da dayanıklı olacaklar.

Sistine Solar firması ise kendi geliştirdiği tasarımıyla bir başka yeniliğe imza atmış bulunuyor: çatı tipi güneş panellerini müşterinin istediği görünüme getirmek. Bu ürünün adı solar skin. Öyle ki çatıda bulunan güneş panelleri müşterinin arzusuna göre estetik ve renk olarak dikkati çekecek hale getirildiği gibi çok az dikkat çekecek şekle de getirilebiliyor. Burada yapılan iş, panellerin verimliliğini düşürmeden, güneş panellerini bir deri ile kaplamış gibi renk ve estetik olarak çatıyla uyumlu hale getirmek. Bu ürünün pazarda bayağı ilgi göreceği tahmin ediliyor.

Hayati Zafer ARIKAN - Enerji Günlüğü 

Kaynak: https://energysage.com

Önceki ve Sonraki Yazılar