1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. ÇED raporlarının kalitesi artacak

ÇED raporlarının kalitesi artacak

Enerji Günlüğü - Çevre Ölçüm ve Analizlerde kalitenin artırılması için, Laboratuvarların yeterlik belgesi almaları zorunlu olacak ve her türlü yetkilendirme...

ÇED raporlarının kalitesi artacak

Enerji Günlüğü - Çevre Ölçüm ve Analizlerde kalitenin artırılması için, Laboratuvarların yeterlik belgesi almaları zorunlu olacak ve her türlü yetkilendirme ve denetleme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliğini bugünkü Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koydu.

Yönetmelik ile, çevre mevzuatı kapsamında sonuçları Bakanlığa veya Bakanlık tarafından denetim yetkisi devri yapılmış kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek her türlü izin, lisans iç izleme ve denetime esas teşkil eden ölçüm ve analizleri yapacak, özel veya kamuya ait kurum ve kuruluş laboratuarlarının yetkilendirilmesine, ölçüm ve analiz kalitesinin artırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre denetleme yapacak yetkili kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek her türlü izin, lisans, iç izleme ve denetimlere esas teşkil eden ölçüm ve analizleri yapacak, özel veya kamu laboratuvarları bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geçerlik süresi beş yıl olan Yeterlik Belgesi almak zorunda olacak. Çevre mevzuatında yer alan ancak herhangi bir laboratuvar tarafından Yeterlik Belgesi başvurusunda bulunulmamış veya yetki verilmemiş ölçüm ve analizlerin yaptırılacağı laboratuvar ve sonuçlarının geçerliliği ile ilgili kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek.

Yetkilendirilmiş Laboratuvarlariç izleme dışında kendi kuruluş bünyesinde yer alan tesis ve işletmelerin çevre izin ve lisansına ve denetlenmesine esas teşkil edecek ölçüm ve analizleri yapamayacaklar, "Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliği İçin Genel Şartlar" standardına göre Akreditasyon Kurumundan akredite olmak zorunda olacaklar, varsa şubeleri tek başına ayrı laboratuvar olarak değerlendirilecekler ve bu Yönetmelik kapsamında ayrı Yeterlik Belgesi almak zorunda olacaklar, Ortak kalite sistemi kullanan şubeler ayrı ayrı kalite yönetici temsilcisi atamak zorunda olacak, herhangi bir özel veya tüzel kişiliğe kendisi adına temsilcilik veremeyecek, numune aldıramayacak, rapor düzenletemeyecek vekamuya ait alanlarda oluşan, sorumlusu tespit edilemeyen veya telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabilecek kirlilik durumlarında Bakanlık veya İl Müdürlüğünce talep edilen analiz ve ölçümleri yapmak ve sonuçlarını raporlamak zorunda olacak.

Ayrıca Yönetmelik ile Laboratuvar bölümleri, Laboratuvarların asgari özellikleri, Personel güvenliği, Metot seçimi, Kayıt ve defter tutma ve Numune kabul konuları da ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak düzenleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler