1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çelik Boru ihracatında Irak lider

Çelik Boru ihracatında Irak lider

Enerji Günlüğü - Musul ve Kerkük başta olmak üzere, pek çok kesiminde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin çelik boru ihracatında ilk...

Çelik Boru ihracatında Irak lider

Enerji Günlüğü - Musul ve Kerkük başta olmak üzere, pek çok kesiminde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin çelik boru ihracatında ilk sırada hala komşu Irak var.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) verilerine göre, Ocak-Temmuz 2014 döneminde çelik boru sektörünün ihracatı miktar bazında yüzde 4.52 artışla 1 milyon 118 bin tona ulaştı. Sektör, en büyük pazarı konumundaki Irak’ta yaşanan karışıklık nedeniyle bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracatta önemli kayıplar yaşadı. İlk 7 aylık dönemde Irak’a yapılan ihracat miktar bazında yüzde 17.36 azalışla 200 bin ton, değer bazında yüzde 21.17 düşüşle 155 milyon 172 bin dolar oldu. Bu düşüşe rağmen Irak, çelik boru sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke sıralamasındaki liderliğini korudu.

IRAK'I ABD VE İNGİLTERE İZLİYOR

Türkiye çelik boru sektörünün Ocak-Temmuz 2014 döneminde en çok ihracat yaptığı ikinci ülke ABD, üçüncü ülke ise İngiltere oldu. Bu dönemde; ABD’ye yapılan ihracat yüzde 13.82 artışla 137 milyon dolarlık ve İngiltere’ye yüzde 74.79 artışla 111 milyon 845 bin dolarlık çelik boru ihraç edildi.

TEMMUZ AYINDA İHRACAT YÜZDE 8 ARTTI-

Sektörün aylık ihracat rakamlarına bakıldığında ise Temmuz ayında artış var. Geçen ay, geçtiğimiz yılın Temmuz dönemine oranla miktar bazında yüzde 8.02 artışla 161 bin 950 ton, değer bazında ise yüzde 1.52 gerileme ile 137 milyon 75 bin dolar çelik boru ihracatı gerçekleştirildi.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren "Önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan sıcak gelişmeler, yaz tatili ve bayram gibi etkenlere rağmen Temmuz ayında elde edilen çelik boru ihracatı yılsonu için olumlu sinyaller veriyor. Sektör olarak; önümüzdeki 5 aylık dönemde de istikrarımızı koruyarak, yılı 4,5 milyon ton üretim ve 2 milyon ton ihracat ile tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler