1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çevreci hibrit uçak ulaşımda emisyonu azaltacak

Çevreci hibrit uçak ulaşımda emisyonu azaltacak

Hybrid Air Vehicles şirketi, dünyanın ilk büyük ölçekli hibrit uçağını geliştirmek için 1 milyon sterlin finansman sağladı. 

Çevreci hibrit uçak ulaşımda emisyonu azaltacak

Enerji Günlüğü - Hybrid Air Vehicles şirketi, dünyanın ilk büyük ölçekli hibrit uçağını geliştirmek için 1 milyon sterlin finansman sağladı. 

İngiltere merkezli Hybrid Air Vehicles şirketi helyum yakıtlı dünyanın ilk büyük ölçekli hibrit uçağı Airlander 10 ile hidrojen yakıt hücreleri kullanarak sıfır emisyonlu uçuşlar sunmaya hazırlanıyor. Şirket, bu ay başında duyurduğu kitlesel fonlama ile zeplin ve uçak karışımı hava aracı Airlander 10 ya da diğer adıyla HAV 304 için 1 milyon sterlin finansman sağladığını açıkladı. İngiltere'nin İşletme, Enerji ve Endüstriyel Stratejisi’nin (BEIS) 

İngiltere Havacılık ve Uzay Araştırma ve Teknoloji Programı ile Birleşik Krallık'ın inovasyon ajansı Innovate UK tarafından sağlanan fon, ülkenin ulaşım sektöründe sıfır emisyon hedefine ulaşmasında yardımcı olacak.

DÜNYANIN İLK BÜYÜK ÖLÇEKLİ HİBRİT UÇAĞI

"Dünyanın ilk tam ölçekli hibrit uçağı" olduğu kaydedilen Airlander 10, helyum dolu gövdesi ve düşük uçuş hızı ile aerostatik ve aerodinamik kaldırma teknolojisini kullanıyor. 38000 metreküp helyum ile 3 hafta boyunca kesintisiz havada kalabiliyor. Bir yemek odası bile bulunan uçak, 350 beygir gücünde dört dizel motoruyla şu anda benzer standartlardaki diğer jetlerden % 75 daha az emisyon üretiyor. Uçağın iki ön motorunu elektrik motorlarıyla değiştirmek ise emisyonları daha da azaltacak. 2025 yılında uçağın diğer uçaklara göre yüzde 95 daha az emisyon salması bekleniyor. Su üzerinde de hareket edebilme özelliğine sahip olan Airlander 10, saatte maksimum 160 kilometre hıza ulaşabiliyor.

90 yolcu veya on tona kadar kargo taşıyabilme kapasitesine sahip olan uçak ilk başlarda ABD ordusu için askeri amaçla üretilmişti. Şimdi ise yolcu ve kargo taşımacılığı için tasarlanan zeplin, uçak, balon karışımı melez bir görüntüye sahip araç, ilk olarak 2012 yılında havalanmıştı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler