1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. CHP'li Arslan: Nükleer için çevre talanına imza atmakta

CHP'li Arslan: Nükleer için çevre talanına imza atmakta

Enerji Günlüğü -  CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Elektrik Piyasası Teklifi ile nükleer tesis kurma uğruna, kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara,...

CHP'li Arslan: Nükleer için çevre talanına imza atmakta

Enerji Günlüğü -  CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Elektrik Piyasası Teklifi ile nükleer tesis kurma uğruna, kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara, askeri arazilere girilmesinin önünün açılacağını söyledi.

AKP'li 8 milletvekili tarafından sunulan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine eleştiri getiren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ile basın toplantısı düzenledi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Elektrik Piyasası Teklifi ile nükleer tesisi kurma uğruna, yapı denetimi mevzuatına aykırı biçimde istisnalar yaratıldığını belirterek, "Teklif, Akkuyu başta olmak üzere, nükleer tesisi kurmak için kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara, askeri arazilere girilmesinin önünü açacaktır." dedi.

Arslan ayrıca teklifin çevre mevzuatına aykırı büyük yapılaşmalara ve belli şirketlere 2019 yılına kadar cezadan muafiyet getireceğine de dikkat çekti. 

TEKLİF YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YETERİNCE YÖNELMEDİ

Arslan, "Bu teklifle, nükleer enerji için çevre talanına imza atmakta kıyı ve imar, çevre mevzuatına istisna getirilmektedir. Bu teklifle, nükleer tesisi kurma uğruna, yapı denetimi mevzuatına aykırı biçimde istisnalar yaratılmaktadır. Yasa teklifi, yerli ve yenilenebilir enerji için olanak varken, hukuksuz bir nükleer enerjiye yönelmektedir. AKP, alışkanlık haline getirdiği "acele kamulaştırma" kararlarını bu yasa teklifiyle genişletmekte, mağduriyeti katlamaktadır. Bu yasa teklifi, vatandaşın cebine göz dikmiş, çevre hakkını hukuksuz bir nükleerleşme uğruna feda etmiştir. Teklif, yenilenebilir enerji kaynaklarına yeterince yönelmemiştir. Teklif yasalaştığı takdirde mülkiyet hakkımız yok sayılacaktır. Kayıp-kaçaklara ilişkin sürmekte olan davalara da yasa hükmü uygulnarak vatandaşın alacakları yasa yoluyla durdurulacak, hukuk devleti ilkesi bir kez daha hiçe sayılacaktır." ifadesini kullandı.

KAYIP-KAÇAKTA YARGI YOLU KISITLANDI

AKP'nin kayıp-kaçağın kendisine değil, sadece tarifenin yüksekliğine dava açabilirsin diyerek yargı yolunu kısıtladığını ve kayıp-kaçağa dava açmanın önüne geçeceğini belirten Arslan, böylece 33 milyar TL'lik kayıp-kaçağın vatandaşa geri ödenmiyeceğini belirtti.

Arslan, teklifin yasalaşması halinde dağıtım şirketlerinin yatırım harcamaları ve tüm kayıp-kaçak bedellerinin faturalarımıza yasa zoruyla yansıtalacağını da kaydetti.

 

TRT PAYI İLE VATANDAŞIN 800 MİLYON LİRASI ALINIYOR

AKP kadrolarının faturalardaki TRT katılım payının kaldırılmasına karşı çıktıklarını hatırlatan Arslan, bu pay ile vatandaşın her yıl en az 800 milyon Lirasının alınmaya devam edeceğini belirtti. Arslan, faturalarda kayıp-kaçağın alınmaması ve üretimde kullanılan enerji bedellerinde KDV'nin sıfırlanması yönündeki önergelerinin reddedildiğine de değindi.

"Teklif ile AKP, dağıtım şirketlerinin tüm kayıp-kaçak bedelleri gibi, yatırım harcamalarını da geriye dönük olarak faturalarımıza yansıtmayı öngörmüş, haklı tavrımız sayesinde bu madde geri çekilmiştir. Teklifin ilk halinde, dağıtım şirketlerinin 2006-2010 dönemindeki yatırım harcama tutarlarının da geriye dönük olarak 2016 yılı Ocak ayından itibaren faturalara yansıtılması öngörülmüş, önergemizle bu madde geri çekilmiştir."ifadesinde bulunan Arslan bu maddenin yeniden gündeme gelmemesi için kararlı tavırlarını sürdüreceklerini açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler