1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin 2020’de hem yenilenebilir hem de kömür yatırımlarını arttırdı

Çin 2020’de hem yenilenebilir hem de kömür yatırımlarını arttırdı

Çin'in geçtiğimiz yıl yaptığı enerji yatırımlarının ilk kez yarısından fazlasını yenilenebilir enerji oluştururken kömür yatırımları da artışa geçti.

Çin 2020’de hem yenilenebilir hem de kömür yatırımlarını arttırdı

Enerji Günlüğü - Çin'in geçtiğimiz yıl yaptığı enerji yatırımlarının ilk kez yarısından fazlasını yenilenebilir enerji oluştururken kömür yatırımları da artışa geçti.

Üniversite tabanlı Çin araştırma enstitüsü ve bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu olan Merkez Finans ve Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Yeşil Finans Enstitüsü’nün çalışmasına göre, Çin’in 2020 yılında Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında gerçekleştirdiği enerji yatırımlarının yarısından fazlasını ilk kez yenilenebilir enerji oluşturdu.

2020 yılında güneş, rüzgâr ve hidro enerjiye yapılan toplam 11 milyar dolarlık yatırım, tüm enerji yatırımlarının %57'sini oluşturdu. 2019'da bu oran %38 seviyesindeydi.

Yapılan değerlendirmelerde hidroelektrik santrallerinin bu hesaplamada yer almasının bazı sorunlara yol açtığı kaydediliyor. Hidroelektrik santrallerin karbondioksit yaymadan enerji üretmelerine rağmen, genellikle ormanları ve karbonu enzimleyen diğer ekosistemleri sular altında bırakmalarına dikkat çekiliyor.

Çin 2020 yılında 120 bin MW rüzgar ve güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bu kurulumlar bir önceki yıl gerçekleştirilen kurulumların iki katından fazla.

KÖMÜR YATIRIMLARI DA ARTTI

Bununla birlikte Çin'in kömüre yaptığı yatırımlar da artışa geçti. Geçtiğimiz yıl yapılan toplam 20 milyar dolarlık enerji yatırımının %27'sini kömür yatırımları oluşturdu. 2018'de bu oran %15’ti.

Çin, 2020'nin ilk yarısında, 2015'ten bu yana herhangi bir yıldan daha fazla yeni kömürlü termik santrali onayladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler