1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin İngiltere’nin nükleer santrallerine hissedar olabilecek

Çin İngiltere’nin nükleer santrallerine hissedar olabilecek

Enerji Günlüğü – İngiltere Maliye Bakanı George Osborne Çinli şirketlerin İngiltere'deki nükleer enerji santrallerinde hissedar olabileceğini söyledi.Çin...

Çin İngiltere’nin nükleer santrallerine hissedar olabilecek

Enerji Günlüğü – İngiltere Maliye Bakanı George Osborne Çinli şirketlerin İngiltere'deki nükleer enerji santrallerinde hissedar olabileceğini söyledi.

Çin ve İngiltere arasında hafta başında imzalanan Sivil Nükleer İşbirliği Anlaşmasının ardından, resmi ziyaret için Çin'de bulunan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne Çinli şirketlerin İngiltere'deki nükleer enerji santrallerinde hissedar olabileceği açıklamasında bulundu.

Bu anlaşmanın, dünyanın en eski sivil nükleer gücü İngiltere ile dünyanın en hızlı gelişen sivil nükleer gücü Çin ilişkileri açısından büyük bir adım olduğunu vurgulayan Osborne, “ Bu İngiltere’de daha fazla yatırım imkanı ve tüketiciler için uzun vadeli düşük enerji fiyatları anlamına geliyor” dedi.

ÇİN İNGİLTERE NÜKLEER SANTRALLERİNİN TAMAMINA SAHİP OLABİLİR

Bu anlaşma çerçevesinde, Çinli şirketler, gelecek hafta hisseleri satışa sunulacak 14 milyar sterlin değerindeki 'Hinkley C' nükleer enerji santrali projesinde pay sahibi olabilecek.

Atılan bu adımlarla Çin’in önce küçük hisseler alarak başlangıç yapması bekleniyor. İleriki süreçlerde Çin İngiliz nükleer tesislerinde hisselerin çoğunluğuna, hatta tamamına sahip olabilir.

ÖNÜMÜZDEKİ BİR KAÇ YIL İNGİLTERE’DE ENERJİ SIKINTISI YAŞANABİLİR

Öte yandan, Mühendisler Kraliyet Akademisi tarafından hazırlanıp geçtiğimiz Perşembe açıklanan ve Başbakan David Cameron'a sunulan bir raporda, eski enerji santrallerinin kapatılması ve yeni santrallerin yapımının yavaş ilerlediğine dikkat çekilerek, sistemin limitlerini zorlama noktasına geldiği ve 2014-15 kışında talebi karşılamada büyük sıkıntı yaşanabileceğine vurgu yapılıyor.

Enerji alanında yaşadığı sıkıntılar, ABD’nin en yakın müttefiki olan İngiltere’nin farklı müttefik arayışlarına girmesine neden oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler