1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin katı atık ithalatını yasaklıyor

Çin katı atık ithalatını yasaklıyor

Çin, her türlü katı atık ithalatını 1 Ocak 2021’den itibaren kesin olarak yasaklayacak.

Çin katı atık ithalatını yasaklıyor

Enerji Günlüğü - Çin, her türlü katı atık ithalatını 1 Ocak 2021’den itibaren kesin olarak yasaklayacak.

Çin Uluslararası Radyosu, Çin, Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’nın Katı Atık ve Kimyasal Ürünler Dairesi Başkanlığı’nın katı atık ithalatının tamamen yasak olacağını açıkladığını bildirdi. Açıklamaya göre Çin, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, hangi biçimde olursa olsun katı atık ithalatını yasaklayacak. Aynı zamanda ülke dışından gelecek katı atıkların boşaltılması, yığılması ve yok edilmesi de kesinlikle yasaklanacak. 

Çin, son yıllarda atık ithalatını tür ve miktar olarak kısıtlama yoluna gitmişti. Ancak son kararla birlikte katı atık ithalatı tamamen yasak olacak. 

HAMMADDE OLARAK KULLANILAN ATIK İTHALATI DA YASAKLANDI

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı, kısıtlı miktarda da olsa hammadde olarak kullanılmak amacıyla yapılan ithalatı da yasakladı. 

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı sözcüsü konuya ilişikin yaptığı açıklamada, “Hammadde olarak kullanılmak üzere 2020 yılı içinde ithaline izin verilmiş katı atıklar, izin belgesinde belirlenmiş bu yıl içindeki geçerlilik süresi içinde kullanılacak ve izin süresi bittikten sonra kullanılamayacaktır. İzin sahibi şirketlerin gümrük işlemlerini, en kısa sürede tamamlamaları gerekiyor” dedi. 

YASAĞI İHLAL EDENLERİ CEZALAR BEKLİYOR

Ayrıca ilgili düzenlemeleri ve kuralları ihlal ederek ülkeye yurtdışından katı atık getirecek olanların, söz konusu düzenleme ve kurallar uyarınca bunları gümrük idarelerine iade edecekleri ve para cezası ödeyecekleri; eğer bir suç tespit edilirse yasaların öngördüğü cezai yaptırımlara da tabi tutulacakları belirtildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler