1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin petrol krizinin eşiğinde mi?

Çin petrol krizinin eşiğinde mi?

Enerji Günlüğü - Her geçen yıl yüksek bir yüzdeyle artan Çin’in petrol tüketimi ve ihtiyacı nedeniyle Asya ülkesi için tehlike çanlarını çalmaya...

Çin petrol krizinin eşiğinde mi?

Enerji Günlüğü - Her geçen yıl yüksek bir yüzdeyle artan Çin’in petrol tüketimi ve ihtiyacı nedeniyle Asya ülkesi için tehlike çanlarını çalmaya başladı. Aralık ayında 6 milyar varil ham petrol ithalatı gerçekleştiren Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumuna geldi. Enerji yatırımları analizi şirketi Energy&Capital’in analistlerinden Keith Kohl, Çin’in sorunlarının daha yeni başladığını yazdı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin yıllardır dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunu artık Çin’e devrettiğini kaleme alan Kohl, iki ülkenin tüketim ve ithalat rakamlarını karşılaştırdı. ABD’nin, stabil bi enerji ihtiyaç çizgisine sahipken Çin’de ise durum bunun tam tersi. Çin’in petrol tüketimi ihtiyacı, aradan geçen her yıl biraz daha artış eğilimi gösteriyor.

EIA’nın verilerine göre Kanada, Meksika ve Venezuela’dan petrol ithal eden ABD’nin aksine Çin, ihtiyacının yüzde 81’ini sadece İran’dan karşılıyor. Çin’de talep arttıkça Orta doğu’dan ihtiyaç duyulan petrol talebi de artıyor. Kohl, Çin’i kurtaracak şeyin topraklarında yeni petrol kaynakları bulmak değil, teknolojisini geliştirmek olduğuna da dikkat çekti. Kohl’a göre Çin’in, kaya gazı ve petrolü yataklarına doğru teknolojilerle yatırım yapmaktan başka çaresi yok.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler