1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin’den Avustralya kömür ithalatına yasak

Çin’den Avustralya kömür ithalatına yasak

Enerji Günlüğü - Çin'de Dalian limanı iki ülke arasında gerilen ilişkilerin de etkisiyle Avustralya'dan kömür ithalatını yasakladı.Çin’in Kuzey’inde...

Çin’den Avustralya kömür ithalatına yasak

Enerji Günlüğü - Çin'de Dalian limanı iki ülke arasında gerilen ilişkilerin de etkisiyle Avustralya'dan kömür ithalatını yasakladı.

Çin’in Kuzey’inde yer alan Dalian limanı,  tüm kaynaklardan gelen toplam kömür ithalatını 2019 yılının sonuna kadar 12 milyon tonla sınırlandırarak Avustralya'dan kömür ithalatını yasakladı.

AVUSTRALYA BAŞBAKANINDAN İLİŞKİLERİMİZ BOZULMADI AÇIKLAMASI

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin'de Dalian limanının Avustralya'dan kömür ithalatını yasaklamasınının iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulduğunu göstermeyeceğini açıkladı. Morrison bunun zaman zaman yaşandığını belirterek, “Bence insanlar bu konuda sonuca varmak için dikkatli olmalılar. Bu yerel limanların aldığı ilk karar değil" dedi.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN YALANLAMA

Öte yandan Çin Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Avustralya'dan kömür ithalatının normal olarak sürdüğünü ama gümrük yönetiminin yabancı kargolarda çevre ve güvenlik kontrollerini hızlandırdığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang basın toplantısında Dalian limanından Avustralya kömür ithalatının yasaklandığına dair haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Avustralya’nın Çin ile olan ilişkileri, Avustralya hükümetinin Çin’i iç işlerine karışmakla suçladığı 2017’den bu yana kötüleşti. Avustralya’nın Çinli telekom devi Huawei Technologies'in 5G genişbant ağına ekipman tedarik etmesini yasakladıktan sadece aylar sonra önde gelen Çinli işadamlarının vizesini geri çekmesinin ardından geçen ay gerginlikler tekrar arttı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler