1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Danimarka’da sürdürülebilir yakıt için dev ortaklık kuruldu

Danimarka’da sürdürülebilir yakıt için dev ortaklık kuruldu

Danimarkalı şirketler, ulaşımda kullanılmak üzere on yıl içinde 1,3 GW elektrolizör kapasiteli 250.000 tonu aşkın sürdürülebilir yakıt üretecek tesisini kuracaklar.

Danimarka’da sürdürülebilir yakıt için dev ortaklık kuruldu

Enerji Günlüğü - Danimarkalı şirketler, ulaşımda kullanılmak üzere on yıl içinde 1,3 GW elektrolizör kapasiteli 250.000 tonu aşkın sürdürülebilir yakıt üretecek tesisini kuracaklar.

Danimarkalı Denizcilik ve lojistik şirketi DFDS, Danimarkalı Copenhagen Airports, A.P. Moller - Maersk, DSV Panalpina, İskandinav Havayolları Şirketi SAS ve Ørsted şirketleriyle bir araya gelerek Kopenhag bölgesinde karayolu, deniz ve hava taşımacılığı için sürdürülebilir yakıt üretimi gerçekleştirmek üzere endüstriyel ölçekte bir sanayi tesisi geliştirmek için ortaklık kurdu.

Dünyada ilk kez bu amaçla gerçekleştirilen ortaklık çerçevesinde, dünyanın en büyük elektrolizör ve sürdürülebilir yakıt üretim tesislerinden biri kurulacak. 

Üç aşamalı olarak hayata geçirilerek 2030 yılına kadar tam kapasiteye ulaşması öngörülen proje, otobüsler, kamyonlar, gemiler ve uçaklar için her yıl 250.000 tondan fazla sürdürülebilir yakıt sağlayacak. Toplam 1,3 gigawatt potansiyel elektrolizör kapasitesi sayesinde proje, bu alanda dünyanın en büyük tesislerinden biri olacak. Tesis tam kapasiteyle çalışmaya başladığında, yıllık karbon salımının 850.000 ton azaltılmasını sağlayabilecek. 

PROJE ÜÇ AŞAMADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Üç aşamalı dev projeyle sürdürülebilir yakıt 2023 yılına kadar faaliyete girecek ilk aşama, doğrudan otobüs ve kamyonlarda kullanılabilecek yenilenebilir hidrojen üretebilecek 10 MW'lık bir elektrolizörden oluşuyor. 

İkinci aşama, 2027 yılına kadar faaliyete geçecek 250 MW'lık bir elektrolizör tesisinden oluşuyor. Bu tesis, yenilenebilir hidrojen üretimini Greater Copenhagen bölgesindeki kaynaklardan karbon yakalama faaliyetleriyle birleştirerek deniz taşımacılığı için yenilenebilir metanol ve havacılık sektörü için yenilenebilir jet yakıtı (e-kerosen) üretiminde kullanılacak. 

2030 yılına kadar faaliyete geçecek olan üçüncü aşamada, projenin elektrolizör kapasitesinin 1,3 GW düzeyine çıkarılması ve daha fazla sürdürülebilir CO2 yakalanmasıyla, otobüs, kamyon, gemi ve uçaklarda kullanılmak üzere 250.000 tonu aşkın sürdürülebilir yakıt sağlamak için yeterli kaynak oluşturulacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler