1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Danıştay Soma termik kararını gerekçelendirdi

Danıştay Soma termik kararını gerekçelendirdi

Enerji Günlüğü – Danıştay 6. Dairesi, Manisa'nın Soma ilçesinde yapılması planlanan termik santralle ilgili yürütmeyi durdurma kararının gerekçelendirdi.Danıştay...

Danıştay Soma termik kararını gerekçelendirdi

Enerji Günlüğü – Danıştay 6. Dairesi, Manisa'nın Soma ilçesinde yapılması planlanan termik santralle ilgili yürütmeyi durdurma kararının gerekçelendirdi.

Danıştay 6. Dairesi, Manisa'nın Soma ilçesinde yapılması planlanan termik santralle ilgili Bakanlar Kurulu kararına karşı yapılan "acele kamulaştırma kararının iptali" ve "yürütmeyi durdurma" başvurusu üzerine verdiği "yürütmeyi durdurma" kararının gerekçesini “Zeytinlik sahalar ve bu sahalara 3 km mesafede, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran bir tesisin yapılması mümkün değildir.” şeklinde açıkladı.

Oybirliğiyle alınan kararda ayrıca, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceği vurgulandı.

SANTRAL SANTRALİN KURULAMAYACAĞINA HÜKMETTİ

Greenpeace’in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram kararı şöyle yorumlayarak, kararla, sadece acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulmasına değil, aynı zamanda Yırca’daki zeytinlik alanda Kolin Şirketler Grubu’nun planladığı santralin kurulamayacağına da hükmedildiğini kaydetti.

KOLİN’DEN PROJE DEVLET ONAYLI AÇIKLAMASI

Öte yandan termik projesi ile ilgili hükümet ve şirket tarafından farklı açıklamalar geliyor. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın “Biz burada taraf değiliz, aslında taraf olan bir şirkettir. Gereken çalışmaları da yaptığını düşünüyoruz, Danıştay’ın kararını uygulaması gerekir şirket. Bunu takip etmekle görevliyiz” ifadelerine Kolin Şirketler Enerji Grubu Sorumlusu Murat Aydın’dan yanıt geldi. CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında canlı yayına bağlanan MuratAydın yaptığı açıklamada, projeye devlet tarafından onay verildiğini belirterek, devlet tarafından kendilerine 'acil yatırım' olması gerektiğinin söylendiğini ifade etti.

Aydın, "Bu proje Kolin Şirketi'nin projesi değil, devletin projesidir. Türkiye Kömür İşletmesi Müdürü, Soma havzasındaki kömürleri ekonomiye kazandırmak için ve termik santral kurulması düzenlenen ihaleyi şirketimiz kazanmıştır.ÇED olumlu raporu elimizde. 'Zeytinlik alana yatırım yapılır' diye Bakanlar Kurulu kararı var." dedi.

DANIŞTAY’IN KARAR SÜRECİ

Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen Yırca'nın nüfusu yaklaşık 400 kişi. Mahalledeki 109 parsellik bir alanda Kolin Şirketler Grubu’nun termik santral yapması için Bakanlar Kurulu’nca 'acele kamulaştırma' kararı verilmişti. Alandaki zeytin ağaçlarının yok olmasını istemediğini söyleyen köylüler ise yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı. Danıştay’ın kararı beklenirken, şirket yetkililerinin kamulaştırılacak 22 arazinin etrafını çitlerle çevirmesi ve dalları zeytin dolu bazı ağaçları kesmesi, mahalle sakinlerinin tepkisine neden olmuştu. Cuma günü 6 bin zeytin ağacının sökülmesinin ardından Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler