1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Demirtaş OSB'den 50 MW'lık yerli kömür santrali

Demirtaş OSB'den 50 MW'lık yerli kömür santrali

Enerji Günlüğü - Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Bursa'da 49,5 MW'lık tamamen yerli kömüre dayalı DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi kurmayı...

Demirtaş OSB'den 50 MW'lık yerli kömür santrali

Enerji Günlüğü - Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Bursa'da 49,5 MW'lık tamamen yerli kömüre dayalı DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi kurmayı planlıyor. 

Hükümet yerli kömüre dayalı elektrik üretimine yönelik destek çalışmalarını hızlandırırken, Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Bursa İli, Osmangazi İlçesi sınırları içerisinde tamamen yerli kömüre dayalı akışkan yatak kazan teknolojisi ile 49,9 MWm/49,5 MWe/374 MWt kurulu gücünde DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi yapmayı planlıyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinin başta buhar olmak üzere enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulacak olan tesiste kullanılması planlanan akışkan yataklı kazanlar iki ünitede olacak. Her bir ünitede üretilecek buhar 120 bar, 540 derecede olacak. Yapılacak her bir ünite saatte 195 ton olmak üzere  saatte toplam 390 ton buhar kapasitesine sahip olacak.

PROJE İLE DOĞALGAZ'DAN TASARRUF EDİLECEK

Kurulması planlanan DOSAB Buhar ve Enerji Üretimi Tesisi ile DOSAB’ın elektrik enerjisi ihtiyacının üçte biri ile buhar ihtiyacının tamamı karşılanarak, doğalgaz tüketiminde de önemli oranda azalma sağlanacak. Proje ile dışa bağımlı olduğumuz ve cari açıkta büyük yer tutan doğalgaz tüketimi yılda 200 Milyon Sm³ daha azalmış olacak. Böylece ülkemizdeki Organize Sanayi Bölgelerinin toplam 4 Milyar Sm³ doğalgaz tüketiminde yüzde 5, DOSAB toplam doğalgaz tüketiminde ise yüzde 65 oranında tasarruf sağlanmış olacak.

Proje kapsamında yılda 524.000 ton linyit kömürünün yakıt olarak kullanılması planlanıyor. 

Proje kapsamında tesisin çalışma süresi yılda 8.250 saat, projenin ekonomik ömrü ise 30 yıl olarak belirlendi. Projenin inşaatının ise 24 ayda tamamlanması ve tesisin toplam 34 ayda işletmeye geçirilmesi planlanıyor.

Yapılması planlanan tesis için proje bedeli 250.000.000 TL olarak belirlendi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından Bursa'da yapılacak DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi ile ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 18 Temmuz'da yapılacak. 

DEMİRTAŞ OSB TERMİK SANTRALİ NASIL OLMALI?

Önceki ve Sonraki Haberler