1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dışişleri Bakanı Davutoğlu: TANAP ile TR`nin stratejik önemi artacak

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: TANAP ile TR`nin stratejik önemi artacak

Enerji Günlüğü - Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen Caspian Forum (Hazar Forumu) isimli toplantıya katılan Dışişleri Bakanı...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: TANAP ile TR`nin stratejik önemi artacak

Enerji Günlüğü - Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen Caspian Forum (Hazar Forumu) isimli toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kafkaslar’dan Balkanlar’a, Hazar’dan Akdeniz’e bir barış bölgesi ve aynı zamanda güvenli bir enerji bölgesi oluşturacağız’’ dedi.

Davutoğlu, Avrupa'nın enerji konusunda güvenliğe ihtiyacı olduğunu ve bu projenin Avrupa için en iyi alternatif olduğunu belirterek, “Sadece Şahdeniz değil, belik gelecekte Türkmenistan gazı ve Ortadoğu'dan diğer alternatiflerle bağlantı kurulabilir ve bu Avrupa'nın enerji güvenliği için bir gündem oluşturabilir. Bu proje global enerji marketinde, üretici ve tüketici ilişkilerini etkileyecektir ve sonunda bütün koridor ülkeleri bu işten kazançlı çıkacaktır” diye konuştu.

“TÜRKİYE-AB MÜZAKERELERİ ARASINDA UYUMSUZLUK VAR”

Davutoğlu, Güney Gaz Koridoru Projesi kapsamında, AB ile Türkiye arasındaki enerji içerikli müzakerelerde yaşanan uyumsuzluğa dikkati çekti. Davutoğlu, bu konuda ‘'Bu stratejik vizyon ve özellikle enerji konusundaki mevcut Türkiye-AB müzakereleri arasında uyumsuzluk vardır. Gelecekte umuyoruz ki bu süreç Türkiye'nin AB'ye entegresini de hızlandıracaktır'' dedi. 

"TANAP İLE TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ ARTACAK"

Güney Gaz Koridoru'nun Türkiye kısmını kapsayan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Türkiye için önemine değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “TANAP ile Türkiye'nin stratejik önemi artacak. Bu proje, konumu itibari ile Türk coğrafyasının stratejik bir barışın inşası için bir servet değeri taşıdığını ispatlar. Türkiye hem enerji transferi için bir zemin hem de bir enerji tüketim ülkesidir. Bu anlamda Türkiye'nin enerjiden kaynaklanan bütçe açığını da azaltıcı etkisi olacaktır” dedi. Davutoğlu, projenin her şeyden önce Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu da pekiştireceğini kaydetti. 

Davutoğlu, söz konusu projenin oluşturacağı istihdam ve TANAP ile Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) koridoru bölgesindeki ülkelere vereceği hareketlilik sayesinde uluslararası ekonomiye ve politik barışa da büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler