Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Diyarbakır'da yeni bir petrol arama, çıkarma ve depolama yatırımı yapmaya hazırlanıyor.TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Sur İlçesi Ağaçlıdere Mahallesi sınırları içerisinde yeni bir sondajı gerçekleştirecek. Bu amaçla AR/TPO/K/M44-c4-1 ruhsat numaralı şahıs arazisi içinde Döner (Rotary) Sondaj tekniği ile İyicek-1 tespit kuyusu açılacak.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MAPEG) izni alınan 15.214,065 hektar alanda yürütülecek sismik çalışmalar sonucunda kuyu açılacak ve sondaj işlemi ile bu alandaki petrol varlığı belirlenecek.
Yaklaşık 10 milyon lira bedelli proje kapsamında sadece petrol kaynağı tespiti yapılacak. Arama faaliyeti sonucunda petrol rezervi bulunması halinde, üretime ve depolamaya geçilmesi planlanıyor. Daha önceden arazilerde yapılan gözlemsel tespitlere göre üretime geçilmesi halinde ise günlük yaklaşık 80 ton üretim yapılması öngörülüyor.
Çıkarılacak petrolün geçici olarak depolama tanklarına alınması planlanıyor. Depolama Tanklarındaki, doluluk seviyesinin % 80’e ulaşması durumunda, ya karayoluyla nakliye araçları ile yada TPAO ya ait Petrol Boru Hatları vasıtasıyla TPAO ya ait tesislere aktarılması sağlanacak.
Enerji Günlüğü





