1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz borsası için son dokunuşlar yapıldı

Doğal gaz borsası için son dokunuşlar yapıldı

Enerji Günlüğü - Eylül ayından itibaren doğal gaz ticaretinde günlük referans fiyatın oluşumun sağlayacak olan Sürekli Ticaret Platformu’nun daha...

Doğal gaz borsası için son dokunuşlar yapıldı

Enerji Günlüğü - Eylül ayından itibaren doğal gaz ticaretinde günlük referans fiyatın oluşumun sağlayacak olan Sürekli Ticaret Platformu’nun daha iyi işlemesi için güncelleme yapıldı. 

EPDK’nın doğalgaz borsasının ticaret kuralları olarak ifade edilebilecek Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esasları'nda (PUE) yaptığı güncelleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme ile 1 Eylül 2018 tarihinde resmi olarak işlemlere başlayacak olan Sürekli Ticaret Platformu’nun daha sağlıklı ve sorunsuz işletilebilmesi için; ticaretin kuralları, bu platformda işlem yapacak tarafların hak ve yükümlülükleri belirlendi. Doğalgaz Sürekli Ticaret Platformu (STP) olarak adlandırılan doğalgaz borsası 1 Nisan 2018'de sanal olarak uygulanmaya başlanmıştı.

EPİAŞ tarafından işletilmesine karar verilen platformu, doğal gaz ticareti yapmak isteyen doğal gaz tedarikçileri ve ihracatçılarının yanı sıra, BOTAŞ da doğal gaz tedarik etmek amacıyla kullanacak. 365 gün 24 saat ticarete açık olacak olan STP’de yapılan doğal gaz ticareti, günlük referans fiyatın (GRF) oluşumunu sağlayacak.

EPDK'nın PUE’de yaptığı güncellemeler şöyle:

Dengesizliklerin Uzlaştırılması Protokolü tanımlandı.

Dengesizliklerin Uzlaştırılması İşlem Ücreti tanımlandı.

Piyasa katılımcılarının kendi teklifleriyle eşleşmelerini önleyici düzenleme yapıldı.

Doğalgaz iletim şebekesi işleyiş düzenlemeleri kapsamında belirlenen dengesizlik ücretleri formüllere eklendi.

İşlem limiti tanımlarına ilaveler yapıldı.

Mali hususlar, faturalama, avans, ödemeler, bildirimlerin yapılmaması halleri eklendi.

Simülasyon sürecinde formüllere ilişkin ortaya çıkan düzenlemeler eklendi.

Enerji Günlüğü

Etiketler : , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler