1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz tüketimi artan tek fosil yakıt olacak

Doğal gaz tüketimi artan tek fosil yakıt olacak

Enerji Günlüğü - Küresel doğal gaz piyasasının 2040 yılına kadar tüketimi artan tek fosil yakıt olması ve bu büyümenin yüzde 90’ının şehirlerde...

Doğal gaz tüketimi artan tek fosil yakıt olacak

Enerji Günlüğü - Küresel doğal gaz piyasasının 2040 yılına kadar tüketimi artan tek fosil yakıt olması ve bu büyümenin yüzde 90’ının şehirlerde artan tüketimden kaynaklanması bekleniyor.

Uluslararası Gaz Birliği (IGU)’nun Küresel Gaz Raporu’na göre, 2040 yılına kadar doğal gaz fosil yakıtlar içinde her koşulda tüketimi artacak tek fosil yakıt kaynağı olacak. Doğal gaz tüketiminin 2040 yılına kadar küresel doğal gaz piyasası büyümesinin yüzde 90’ının şehirlerde artan tüketimden kaynaklanması bekleniyor.

DOĞAL GAZ TÜKETİMİ KÖMÜRÜ GEÇECEK 

2010 yılından bu yana küresel doğal gaz tüketimi her yıl yüzde 1.8 oranında artış kaydederek tüm enerji kaynakları arasında en hızlı büyüyen enerji kaynağı olan doğal gaz bu hızlı gelişimini ABD’nin kaya gazı üretimi patlaması, LNG ticaretinin gelişmesi ve Ortadoğu ve Asya gaz piyasalarında yaşanan gelişmelere borçlu. Doğal gazın önümüzdeki 20 yılda da bu gelişimini sürdürmesi ve kömür tüketimini geçmesi öngörülüyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN YILDA 35-55 MİLYAR DOLAR YATIRIM

2010 yılından bu yana yatay seyreden gaz piyasalarının 2017 yılında büyümeye başladığı belirtilen raporda, önümüzdeki on yıl içinde fiyat rekabetçiliği, arz güvenliği ve sürdürülebilirlik faktörlerine bağlı olarak gelişeceği öngörülüyor. Gaz piyasalarının en çok OECD dışı Asya ülkeleri, Orta Doğu ve Afrika’da gelişmesi bekleniyor. 

Gelişmekte olan ülkelerde gaz altyapısı gaz arz güvenliğini sağlamak için kritik önem taşıyor ve bu da yılda yaklaşık 35-55 milyar dolarlık bir doğal gaz transferi, dağıtımı ve LNG altyapısı için sermaye yatırımı gerektiriyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler