1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Doğalgaz 2030’da kömürü geçecek

Doğalgaz 2030’da kömürü geçecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz, 2030'da iklim değişikliği kaygıları ve LNG kullanımının artmasıyla kömürü geçerek ikinci büyük enerji kaynağı olacak. Uluslararası...

Doğalgaz 2030’da kömürü geçecek

Enerji Günlüğü - Doğalgaz, 2030'da iklim değişikliği kaygıları ve LNG kullanımının artmasıyla kömürü geçerek ikinci büyük enerji kaynağı olacak. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün açıkladığı Dünya Enerji Görünümü 2018 raporunda doğalgazın hava kirliliği hassasiyetleri ve kısıtlamaları ile LNG kullanımının artmasının tetiklemesiyle 2030'da kömürü geçerek petroldan sonra ikinci büyük enerji kaynağını olmasını beklediklerini vurguladı. 

Rapora göre 2040'a kadar küresel doğalgaz talebi yılda % 1,6 artacak ve bugünden % 45 daha fazla olacak. IEA'nın Yeni Politikalar Senaryosu'na göre doğalgaz en hızlı büyüyen fosil yakıt olacak ve 2030'da kömürü geçerek petrolden sonra ikinci büyük enerji kaynağı olacak.

ENERJİ TALEBİ ARTIŞINDA İKİ YOL VAR

Paris merkezli IEA, Dünya Enerji Görünümü 2018 raporunda, enerji talebinin 2017-2040 arasında daha verimli enerji kullanımı varsayılarak, dörtte birden daha fazla artacağını ama bu gelişmeler olmazsa iki kat artacağı belirtildi. 

YENİLENEBİLİR GELİŞİMİNİ SÜRDÜRECEK

Raporda ayrıca yenilenebilir enerjinin gelişimini sürdüreceği vurgulandı.  IEA’nın yıllık görünümle ilgili basın açıklamasında elektrik piyasalarında yenilenebilir enerji kaynaklarının, düşen maliyetler ve destekleyici devlet politikalarının etkisiyle tercih edilen teknoloji haline gelerek 2040'a kadar küresel kapasite artırımlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturacağı kaydedildi. 

Ayrıca elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının bugünkü % 25'den, 2040’ta % 40'a yükseleceği belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler