1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz iç tesisat şirketlerinin yetki aşımına yeni yaptırımlar

Doğalgaz iç tesisat şirketlerinin yetki aşımına yeni yaptırımlar

Enerji Günlüğü – EPDK, doğalgaz iç tesisat kurulumuyla ilgili sertifika almış şirketlerin, yetki aşımı ve/veya yetkisiz işlemleriyle ilgili düzenlemede...

Doğalgaz iç tesisat şirketlerinin yetki aşımına yeni yaptırımlar

Enerji Günlüğü – EPDK, doğalgaz iç tesisat kurulumuyla ilgili sertifika almış şirketlerin, yetki aşımı ve/veya yetkisiz işlemleriyle ilgili düzenlemede bir dizi değişiklik getirdi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 652 Nolu Kararı'nda yaptığı değişikliklerle; doğalgaz iç tesisatı kurulumuyla ilgili sertifika almış şirketlerin, yetki aşımı ve/veya yetkisiz işlemleriyle ilgili düzenlemelere bir dizi değişiklik getirdi.

İZİNSİZ MÜDAHALEYE SUÇ DUYURUSU

Buna göre sertifika sahibinin, dağıtım şirketinin izni olmadan gazlı hatlara müdahale etmesi, şebekeye/sayaca/tesisata müdahale ederek müşterinin kaçak doğalgaz kullanımına neden olması veya can güvenliğini tehlikeye atan standart dışı malzeme kullanması hallerinde, dağıtım şirketi durumu ispatlayıcı somut bilgi ve belgelerle Kuruma bildirerek gerekirse sertifikanın iptalini isteyebilecek. Dağıtım şirketi böyle durumlarda ayrıca ilgili mercilere suç duyurusunda bulunacak. Kurum tarafından, Kurul Kararı ilgilisine ve dağıtım şirketine tebliğ edilene kadar sertifika sahibinin iç tesisata ilişkin yeni başvuru dosyaları kabul edilmeyecek. Bu konulardaki inceleme ve soruşturma Kurum tarafından mevzuatta yer alan sürelere itibar edilmeksizin öncelikli işlerden sayılarak yürütülecek. Kurul gerek gördüğünde ilgili sertifikanın iptaline karar verebilecek. 

Bu konuda 6. maddede belirtilen önceki düzenlemede dağıtım şirketi sadece Kuruma bilgi veriyor ve ilgili sertifika sahibi şirketin iç tesisatla ilgili yeni başvuru dosyalarını kabul etmemekle yükümlü oluyordu. 

SERTİFİKA OLSA BİLE PROJE ONAYI ŞART OLACAK

Sertifika sahibinin sertifikasız gerçek/tüzel kişilere iç tesisat proje ve yapım işi yaptırdığının tespit edilmesi veya proje onayı olmadan kendisinin iç tesisat imalatı yapması halinde ise, dağıtım şirketi ilgili belgelerle birlikte sertifika sahibini ve/veya sertifikasız gerçek/tüzel kişileri Kuruma bildirecek ve sertifikalı firmanın iç tesisata ilişkin yeni başvuru dosyalarını kabul edemeyecek. 

Bu konu daha önce 652 nolu Kurul Kararı’nın 7. maddesinde “proje onayı olmadan kendisinin iç tesisat imalatı yapması” durumu dışında aynen ele alınıyordu. Artık şirketin, sertifika sahibi olsa bile proje onayı olmadan iç tesisat imalatı yapması, kovuşturma nedeni sayılacak. 

YETKİ DURDURMA İŞLEMLERİ İNTERNETTE YAYINLANACAK

Son olarak 652 Nolu Karar’a eklenen şu hüküm yürürlük kazanmış oldu; yeni başvuru dosyası sunması engellenen sertifika sahibi, dağıtım şirketi tarafından önceden onaylanmış projeleri için gaz açma işlerini devam ettirecek. Yeni başvuru dosyası kabul edilmeyerek yetkisi durdurulan sertifika sahibinin dağıtım şirketinin internet sayfasının ilgili bölümüne yetkisinin durdurulduğuna ilişkin tarih ve saat içeren ibare konulacak. Dağıtım şirketi, yetkileri durdurulan veya açılan sertifika sahibine kısa mesaj (SMS) ve e-posta yoluyla gerekçeli bildirim yapacak ve bu bildirime ilişkin bilgi ve belgeleri, talep edilmesi halinde Kuruma sunacak. Yapılacak bildirimde yetkinin durdurulduğu veya açıldığı tarihler net bir biçimde belirtilecek. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler