1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz şebeke stoku her gün 11:30’da açıklanacak

Doğalgaz şebeke stoku her gün 11:30’da açıklanacak

Enerji Günlüğü - Doğalgaz Borsası’na bir adım daha. BOTAŞ, OTSP’nin faaliyete geçmesiyle birlikte şebeke iletim stokunu her gün saat 11:30’da deklare...

Doğalgaz şebeke stoku her gün 11:30’da açıklanacak

Enerji Günlüğü - Doğalgaz Borsası’na bir adım daha. BOTAŞ, OTSP’nin faaliyete geçmesiyle birlikte şebeke iletim stokunu her gün saat 11:30’da deklare edecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul) 1 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe girecek Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği’ne (OTSP) uyum çalışmaları çerçevesinde, yeni bazı düzenlemeler yaptı. Kurul aldığı bir kararla; Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği (OTSP) ve BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar (ŞİD) hükümlerinde bazı değişiklikler getirdi. 

GAZ AYI FORECAST İMKANLARI GELİŞTİRİLİYOR

Değişikliğe göre bundan böyle kapasite devri ve tedarikçi değişimi nedeniyle kapasite devriyle ilgili taleplerin, devrin öngörüldüğü aydan bir önceki ayın 21’ine kadar; kapasite aktarımıyla ilgili taleplerin de aktarımın öngörüldüğü aydan bir önceki ayın 23’üne kadar taşıtanlar tarafından taşıyıcıya bildirilmesi gerekecek. 

KAPASİTE AŞIM ÜCRETİNE KRİTER 

Daha önce “Bir Çoklu Çıkış Noktasında Kapasite Aşım Ücreti, Taşıtanların o noktadaki toplam Tahsisat miktarının, toplam Kapasite Rezervasyonunu aşmadığı durumlarda uygulanmaz. Ancak bu durumda, Taşıtanların Rezerve Kapasitelerinin aşım miktarı için Tarifedeki iletim kapasite bedeli üzerinden kapasite aşımı gerçekleştiren Taşıtanlarca ödeme yapılır” şeklinde düzenlenmiş olan ŞİD Kısım II, Madde 2, 2.8.3 fıkrası da “Bir çoklu çıkış noktasında dönem katsayıları, Taşıtanların o noktadaki toplam Son Tahsisat miktarının toplam Kapasite Rezervasyonunu aşmadığı durumlarda bir (1) olarak alınacaktır” olarak değiştirildi. 

GÜNLÜK HESAP; AYLIK TAHAKKUK

EPDK ayrıca, noktasal/bölgesel dengesizlik durumlarında ortaya çıkan borç/alacak için mahsuplaşma uygulamasına son vererek şu değişikliği yürürlüğe koydu:  “Taşıtanın noktasal/bölgesel dengesizliği bulunması durumunda ise noktasal/bölgesel taahhüt hesabı günlük dengesizlik hesabından ayrı yapılır ve her noktasal/bölgesel ürün için ayrı ayrı olmak üzere hesaplanan bedeller ilgili Taşıtanlara borç, Taşıyıcıya alacak olarak Piyasa İşletmecisi tarafından tahakkuk ettirilir.” 

Değişiklik kararında, borç ve alacak tutarlarını hesaplamada kullanılan noktasal/bölgesel negatif dengesizlik ödemesi (BNDÖ) ve noktasal/bölgesel pozitif dengesizlik ödemesi (BPDÖ) formülleri de yeniden düzenlendi. 

DENGELEME TİCARETİNDE SAAT AYARI DEĞİŞTİ 

Ayrıca; daha önce “…G+1 saat 11:30-12:00 arasında…” olarak düzenlenmiş olan; taşıtanların, yurtdışı boru hattı ile gelen Giriş Noktalarında veya depolama tesisleri (LNG terminalleri dahil) Giriş Noktalarında Taşıyıcı tarafından programdan fazla veya eksik çekiş yapılması nedeniyle Taşıtanların tahsisatının artması veya azalması sonucu oluşan miktar ile sınırlı kalmak kaydı ile Ulusal Dengeleme Noktası (UDN) ticareti yapabilecekleri saat aralığı “G+1 saat 12:00-14:00 arasında” olacak şekilde değiştirildi. 

BOTAŞ STOK BİLGİLERİNİ HER GÜN 11:30’DA DUYURACAK

Gaz Günü içindeki İletim Şebekesi Stoğu bildirimleri de rutin bir uygulamaya bağlandı. Buna göre Taşıyıcının Gaz Yılı içinde yeni İletim Şebekesi segmentlerini devreye alması halinde, İletim Şebekesi Asgari Stoğunun düzeyine ilişkin bilgiler değiştirilerek EBT’de yeniden açıklanacak. Ayrıca Taşıyıcı (BOTAŞ), İletim Şebekesi Stoğunu her gün saat 11:30’a kadar EBT’de yayımlayacak.

TALİMATLARA UYMAYANA CEZA

Taşıyıcı talimatlarına uyma konusunda da şu yeni düzenleme yürürlüğe girdi;  “Taşıtanlar, Operasyonel Akış Tedbirleri doğrultusunda taşıyıcının verdiği talimatlara uyulmasını sağlamak zorundadır. Talimata uymayan son kullanıcı, dağıtım şirketi tarafından taşıma hizmeti verilen serbest tüketicilere, ilgili tesisin doğalgaz satın aldığı dağıtım şirketine ve doğalgaz tedarik eden taşıtana; talimata uyulmayan miktar için talimat verilen Gaz Günündeki DGAF’ın yüzde 50’si tutarında cezai müeyyide uygulanır.”  

DEPOLAMA TESİSLERİ ÇIKIŞ KAYITLARI ENGELLENEBİLECEK

Depolama tesislerinin statüsündeki yeni durum da dikkat çeken değişikliklerden biri oldu. Buna göre taşıyışı, depolama tesislerini de UDN gibi değerlendirerek, EBT sisteminde Depo Çıkış TMB kaydını engelleyebilecek. 

TEDARİK EDENLERİN PORTFÖYÜ DEĞİŞEBİLECEK

Son kullanıcıların yeni düzenlemelerden olumsuz etkilenmesini önlemek üzere getirilen değişikliğe göre ise; Sistem Kullanıcısının, PUE’de belirlenen süreye kadar bulundurması gerekli teminatını tamamlamamış ve buna ilişkin diğer mali yükümlülüklerini süresi içerisinde yerine getirmemiş olması durumunda, söz konusu Sistem Kullanıcısından gaz tedarik edenler, Kurul tarafından belirlenecek mekanizma çerçevesinde yeni bir Taşıtanın müşterisi kabul edilecek. 

DAHİLİ KULLANIM GAZI FİYATI BİLDİRİMİ KALKTI

ŞİD Kısım II, Bölüm 21’e Maddenin 24.1.3.3 nolu fıkrada belirtilen “Taşıyıcı, her ayın bitiminden sonra, bir önceki ay için BOTAŞ’ın doğal gaz toptan satış/ithalat/ihracat faaliyetlerini yürüten ünitelerinden yaptığı Dahili Kullanım Gazı hariç alış/satış işlemlerinin fiyatını EBT üzerinden yayımlar” hükmü ise yeni düzenlemede bütünüyle iptal edildi. 

STS’LER OTSP'YE UYUMLU HALE GETİRİLİYOR

Standart Taşıma Sözleşmelerinin (STS) OTSP’ye uyarlanması amacıyla; Taşıtanların birer zeyilname metni imzalaması gerekecek. BOTAŞ, hazırlayacağı Dengesizliklerin Uzlaştırılması Protokolü (DUP), STS ve zeyilnameleri en geç 01 Ağustos 2018 tarihinde internet sitesinde yayınlayacak. DUP’un ve zeyilnamenin en geç15 Ağustos tarihine kadar imzalanması gerekecek. Zeyilname imzalamaktan imtina eden Taşıtanların STS’leri OTSP’nin yürürlüğe girdiği gün itibarı ile kendiliğinden sona erecek. Bu durumdaki taşıtanların başvurularında ŞİD Bölüm H’de yer alan Gaz Yılı İçinde Sisteme Giriş Başvuru Şartları ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler