1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgazda çapraz sübvansiyona son

Doğalgazda çapraz sübvansiyona son

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın aldığından daha düşük fiyattan doğalgaz satmaya bu yıl son vereceğini...

Doğalgazda çapraz sübvansiyona son

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın aldığından daha düşük fiyattan doğalgaz satmaya bu yıl son vereceğini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda yaptığı konuşmada petrol fiyatındaki düşüşün enerji sektöründe belirsizlik ve kararsızlıkları beraberinde getirdiğini belirtti. Yıldız, ülkelerin ham petrol varil fiyatı ile ilgili bütçelerini 2015 yılı için 100 dolar civarında bir rakam üzerinden yaptıklarını söyledi.

Petrol fiyatındaki düşüşün Türkiye'nin giderlerini azaltmasından memnuniyet duyduğunu anlatan Yıldız, "Ham petrol fiyatlarının düşüyor olması giderlerin azalması açısından çok önemli. Ulaşım sektöründe çok ciddi rakamlara ulaşmış bulunuyoruz, çünkü petrol ithalatımızın yarısından çoğunu ulaşım için kullanıyoruz" dedi.

Petrol fiyatının son 4 yılın en düşük seviyelerine gelmesinin yansımalarını dikkatle izlemek gerektiğini aktaran Taner Yıldız "Bu tür olaylar uluslararası siyasetten arındırılamaz. Bu yapı, üretici ve tüketici ülkeler arasında yaklaşık 975 milyon dolarlık bir sermaye transferine sebep oldu. Bundan önceki yıllarda bunun tam tersi yaşanmıştı. Belki petrol, hak ettiğinin üzerinde bir varil fiyatı ile transfer edilmişti" diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, halen yaklaşık 94 milyon varil olan dünyadaki günlük petrol tüketiminin 2035'te 111 milyon variller civarında olmasının beklendiğini kaydetti. Enerji talebinde 2035 yılına kadar yüzde 40 büyüme beklendğini vugrulayan Yıldız, "Büyüme sadece tüketimin artması değil eski tesislerin yenilenmesi anlamına da geliyor" ifadesini kullandı.

TANAP'IN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK

Yıldız, Azeri gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın kaynak ve tedarik yollarını çeşitlendirme konusunda stratejik bir proje olduğunun da altını çizdi. Taner Yıldız, Türkiye'nin kaynak çeşitliliğini artırmaya yönelik farklı projelere katkı koymaya, proaktif ve güçlü enerji diplomasisiyle devam edeceğini ifade etti.

DAHA İYİ STRATEJİLER LAZIM

2013 rakamlarına göre Türkiye'nin 50 milyar metreküple doğalgaz ithalatında 5'inci, petrol ithalatında 13'üncü, kömür ile 8'inci sırada yer aldığını kaydeden Enerji Bakanı Taner Yıldız "Doğalgazın yüzde 70'i, petrolün ise yüzde 35'i borularla taşınıyor. En son Ortadoğu'daki krizler dikkate alınarak daha iyi stratejiler yapılması gerekiyor" dedi.

İNDİRİMLİ GAZ SATIŞINA SON

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuşmasında, Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarıyla ilgili bir gelişmenin ipucunu da verdi. BOTAŞ'ın aldığı fiyatın altında doğalgaz satmaya bu yıl içinde son vereceğini belirten Yıldız, bu uygulamanın BOTAŞ'ın Rusya'dan alınan fiyat indirimi ve İran ile devam eden tahkim sürecinden gelecek sonuçlardan sonra gerçekleşeceğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler