1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgazın depolama yükümlülüğüne tabi kısmı %80’e düştü

Doğalgazın depolama yükümlülüğüne tabi kısmı %80’e düştü

EPDK lisans kapasitesini aşan doğalgazın depolama yükümlülüğüne tabi olacak oranını %100’den %80’e düşürdü. 

Doğalgazın depolama yükümlülüğüne tabi kısmı %80’e düştü

Enerji Günlüğü - EPDK lisans kapasitesini aşan doğalgazın depolama yükümlülüğüne tabi olacak oranını %100’den %80’e düşürdü. 

Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle beraber düzenlemenin başlığı da “Doğalgaz Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar” olarak değiştirildi. Yeni düzenleme ayrıca yerli doğalgaz üretimiyle ilgili güncellemeler de içeriyor. 

Yeni düzenlemeye göre uzun dönemli doğalgaz alım satım anlaşmaları bulunan ithalat lisansı sahibi tüzel kişilerin yaptığı sözleşmelerde lisans kapasitesini aşan kısmının %80’i doğalgaz depolama yükümlülüğü kapsamında sayılacak. Aynı şekilde ithalat (spot) lisansı sahibi tüzel kişilerin dağıtım şirketleriyle imzalamış oldukları tedarik anlaşmasında belirtilen doğalgaz satış miktarının fiili olarak ithal ettikleri miktarı aşan kısmının da en az %80’i doğalgaz depolama yükümlülüğü kapsamında olacak. 

Öte yandan ithalat (spot) lisansı sahibi tüzel kişiliklerin bu kapsamdaki yükümlülükleri, sahibi oldukları lisansların yürürlük tarihinden itibaren beş yıl içinde başlayacak.

Daha önce her iki lisans türü için de sözleşme veya anlaşma kapasitesini aşan kısmın tamamı (yüzde 100’ü) depolama yükümlülüğü kapsamında sayılıyordu. EPDK depolama yükümlülüğü kapsamındaki miktar için ilgili takvim yılında bir oran belirliyor ve lisans sahipleri bu oran kadar doğalgazı depolamak zorunda oluyor. 

YÜKÜMLÜLÜĞE TABİ MİKTAR TOPTAN SATIŞ LİSANSINDA DA %80

Toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilerin depolama yükümlülüğüne tabi miktarları da %80’e düşürüldü. Buna göre lisansın yürürlük tarihinden itibaren beş yıl içerisinde başlamak kaydıyla ve lisans süresi boyunca faaliyette bulundukları sürece, doğalgaz tedarik anlaşmasında belirtilen doğalgaz satış miktarının en az %80’i depolama yükümlülüğü kapsamında değerlendirilecek ve bu %80’lik kısım için EPDK’nın belirleyeceği oran kadar miktar, depolanacak. 

YERLİ ÜRETİM DEPOLAMA MECBURİYETİNDEN MUAF

Değişiklikle gelen yeniliklerden biri de yerli doğalgaz üretimiyle ilgili güncellemeler oldu. Buna göre doğalgaz satışı yapan üretim şirketlerinin depolamaya ilişkin yükümlülükleri üretim tesislerinde ifa edilmiş sayılacak. 

Dağıtım şirketlerine ve/veya serbest tüketicilere yerli üretim doğalgaz satışı yapan tedarikçilerin söz konusu satışa konu yerli üretim doğalgaz miktarı ise depolama yükümlülüğünden muaf sayılacak. Ancak dağıtım şirketlerine yerli üretim doğalgaz satış faaliyetinde bulunan tedarikçiler, söz konusu satışa konu miktarı üretim şirketlerinden tedarik ettiklerini belgeleyecekler. 

CNG VE LNG KAPSAM DIŞI

Usul ve Esaslara ilave edilen bir hükme göre dağıtım şirketlerine yapılan sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ve/veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışları, depolama yükümlülüğüne konu edilmeyecek.  

Tedarikçiler yer altı depolama tesisinden hizmet alabilmek için, depolama yükümlülüğüne konu miktardaki doğalgazın tamamını 1 Kasım tarihi itibarıyla fiziki olarak depolama tesisinde bulundurmakla yükümlü olacaklar. Daha önce bu konudaki yükümlülük oranı en az %95 olarak bildiriliyordu. 

YÜKÜMLÜLÜK İÇİN DOĞALGAZ DEVRİ ENGELİ KALKTI

Depolama yükümlülüğüne sahip tedarikçilerin yılın ilk üç ve son iki ayında yükümlülüklerine konu yer altı depolama tesislerinde bulunan doğalgaz miktarını yükümlülük sahibi diğer tedarikçilere devredemeyecekleri hükmü ise yürürlükten kaldırıldı. 

BİLDİRİM GEREKTİREN DURUMLAR

Serbest tüketicilere yerli doğalgaz arz eden tedarikçiler, üretilerek satışa konu edilen miktarları içinde bulunulan ilgili takvim yılını takip eden Ocak ayının son iş gününe kadar EPDK’ya bildirecekler. 

Yeraltı depolama şirketleri de her yıl Kasım ayının ilk haftası içerisinde depolama hizmeti alan tedarikçilerin 1 Kasım tarihi itibarıyla mevcut envanter bilgilerini EPDK’ya bildirecekler. 

Tedarikçiler de dağıtım şirketleriyle yapmış oldukları doğalgaz tedarik sözleşmesini, Ocak ayının son iş gününe kadar, Kuruma bildirecekler. 

Önceki ve Sonraki Haberler