1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Bundan sonra teşvikler teknoloji geliştirmek için verilecek

Dönmez: Bundan sonra teşvikler teknoloji geliştirmek için verilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjinin bir emtia oyunundan bir teknoloji oyununa dönmeye başladığını belirterek, bundan sonra teşviklerin teknoloji geliştirmek için verileceğini söyledi.

Dönmez: Bundan sonra teşvikler teknoloji geliştirmek için verilecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjinin bir emtia oyunundan bir teknoloji oyununa dönmeye başladığını belirterek, bundan sonra teşviklerin teknoloji geliştirmek için verileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin enerjide etkili bir bölge oyuncusu olmak için yerli kaynak kavramından yerli teknolojinin anlaşılması gerektiğini vurguladı. Covid-19 sürecinde yerli teknolojiye sahip olmanın öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Dönmez, “Bundan sonra teşvikler teknoloji geliştirmek için verilecek” dedi. 

“TÜRKİYE BUGÜN ENERJİDE SESSİZ BİR DEVRİMİ YAŞIYOR”

“Türkiye bugün enerjide sessiz bir devrimi yaşıyor” diyen Bakan Dönmez,  yeni bir dünya düzeninde teknoloji odaklı bir yaklaşım sergileneceğini kaydetti. Dönmez, “Yerli güneş panellerimizi üretiyoruz, yerli lityum üretimine başladık, rüzgar türbinlerini de artık Türkiye’de inşa etmeye başlıyoruz. Türkiye’nin yeni otomotiv sektörü temiz enerji sektörüdür desek herhalde fazla abartmış olmayız. Bunun bilincinde olarak buradaki adımlarımızı arttıracağız. Bölgemizdeki temiz enerji merkezi olmakla kalmayıp, en önemli ihracat kalemlerimizin de bu teknolojiler olmasını hedeflemekteyiz. Artık önümüzde yeni bir dünya düzeni duruyor. Bu yeni düzende enerji dönüşümü nasıl ilerleyecek ve Covid-19’un tüm sisteme etkisi ne olacak? Enerji bir emtia oyunundan bir teknoloji oyununa dönmeye başladı. Yeni enerji teknolojilerinde, sektörümüzde sıkça dile getirilen, teşvik verilsin, yurtdışından parça alınsın, bir nevi enerji müteahhitliğiyle çark dönsün yaklaşımıyla gidilecek bir gelecek kalmamıştır. Teşvikler teknoloji geliştirmek için bundan sonra verilecek. Covid sürecinde de bir çok santral teknolojide dışa bağımlı olmanın yan etkilerini gördü. Bazıları bunların bakımını yapacak personeli getiremedi, bazıları ürünlerini getiremedi. Çin’de sel oldu biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde, güneş paneli fiyatları arttı birden bire. O sırada yerli panellerin üretildiği Ankara’da ise hava günlük güneşlikti. Eğer enerjide bölgesinde etkili bir oyuncu olacak isek yerli kaynak kavramından yerli teknolojiyi anlamak zorundayız. Geçmişte yerli teknoloji deyince TÜBİTAK ya da KİT’lerin Ar&Ge laboratuvarlarının yaptığı teknolojik denemeler anlaşılmaktaydı. Biz ise yerli teknolojiden kamu, özel, üniversiteler, araştırma merkezleri, start-up’ların ve girişimcilerin yer aldığı bir teknoloji ekosistemi anlıyoruz” ifadesini kullandı. 

“YENİ DÖNEMDE ENERJİ GÜNDEMİMİZ 4 HUSUSTAN OLUŞACAK”

Türkiye’nin uzun ve kısa dönemli politika önceliklerinin oluşturduğu bir politika çerçevesi bulunduğunu ifade eden Dönmez, “Uzun dönemli enerji politikamızın çerçevesini Milli Enerji ve Maden Politikası oluştururken, kısa dönemli önceliklerde küresel olaylar etkili oluyor. Yeni dönemde enerji gündemimiz öncelikle dört husustan oluşacak. Bir, yerli kaynak olarak denizlerimiz enerji politikamızda daha fazla yer alacak. İki, teknoloji, inovasyon, Ar&Ge ve girişimcilik enerji politikamızın DNA’sı haline gelecek. Üç, kurallı serbest piyasa amacımızdan vazgeçmeyeceğiz. Dört, enerji maliyetlerinin kur ile ilişkisinin koparılması için daha fazla yerli ve yenilenebilir kaynağa yöneleceğiz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Denizli

Önceki ve Sonraki Haberler