1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Kurulu gücün neredeyse yarısı yenilenebilir 

Dönmez: Kurulu gücün neredeyse yarısı yenilenebilir 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 49’unu yenilenebilir kaynakların oluşturduğunu ve yeni YEKA’lar ile bu oranın daha da artacağını söyledi. 

Dönmez: Kurulu gücün neredeyse yarısı yenilenebilir 

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 49’unu yenilenebilir kaynakların oluşturduğunu ve yeni YEKA’lar ile bu oranın daha da artacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019 sonu itibariyle Türkiye elektrik üretiminin yüzde 62’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan; yüzde 49’unu yani neredeyse yarısının yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını kaydetti. 

2000’li yılların başından bu yana Türkiye’nin toplam kurulu gücünü yaklaşık üç kat artırdığını belirten Dönmez, Milli Enerji ve Maden Politikasında yerli ve yenilenebilir kaynakların payının artırılmasını temel hedef olarak belirlediklerini kaydetti. Dönmez, “Yenilenebilir kurulu gücümüz 44.767 MW’a ulaştı. Kurulu gücümüzün yüzde 49’unu yani neredeyse yarısını yenilenebilir kaynaklar oluşturuyor. İnanıyorum ki bu oran yeni YEKA yarışmalarımızla daha da yükselecek ve bu konuda kendine özgü modeliyle, Türkiye örnek bir konuma gelecek” dedi. 

YENİLENEBİLİRDE OLDUKÇA GERİDEN BAŞLADIK VE ÇOK İYİ YERE GELDİK

Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güçleri ile de bilgiler paylaşan Dönmez, “2002’de 12.241 MW olan hidrolik kurulu gücümüz 28.500 MW’a, 28 MW olan biyokütle ve atık ısı gücümüz 1.163 MW’a, 19 MW olan rüzgar gücümüz 7.591 MW’a ve belki de en önemli kısım burası sıfır (0) olan güneş enerjisi kurulu gücümüz 5.995 MW’a yükseldi. Bu artışlarla birlikte Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da altıncı, dünyada on üçüncü sıraya yerleşti. Son 10 yılda yenilenebilir kurulu güç ortalamamız yıllık yüzde 11, elektrik üretimimiz yıllık ortalama yüzde 10 artış gösterdi. Oldukça gerilerden başladığımız bu yarışta bugün yenilenebilir enerji kurulu gücünde ve elektrik üretiminde oldukça iyi bir noktaya geldik” ifadesini kullandı.

SIRA TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE

Sıranın artık teknoloji üretimine geldiğini ifade eden Dönmez, “YEKA’larla birlikte artık yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim üssü olmaya adayız. Ankara’da Türkiye’nin ilk entegre güneş fabrikası yükseliyor. İzmir’de de inşallah Türkiye’nin ilk entegre rüzgar fabrikasını devreye alacağız. Yenilenebilir enerjide bilgi ve birikimi değere dönüştürüyoruz. Dünyanın güneşi Made In Türkiye imzalı panellerle parlayacak. Dünyanın rüzgârı Made In Türkiye imzalı rüzgâr türbinleriyle enerjiye dönüşecek” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler