1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dönmez: Mini YEKA’lar için kanun değişecek 

Dönmez: Mini YEKA’lar için kanun değişecek 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, mini güneş YEKA için bir kanun değişikliği planlandığını ve Nisan-Mayıs aylarında da ihalelerin gerçekleşebileceğini söyledi. 

Dönmez: Mini YEKA’lar için kanun değişecek 

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, mini güneş YEKA için bir kanun değişikliği planlandığını ve Nisan-Mayıs aylarında da ihalelerin gerçekleşebileceğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sektördeki son gelişmelerle ilgili açıklama ve değerlendirmelerde bulundu. Dönmez, mini güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesi için yaklaşık 40 ilde kapasiteleri 10 ila 50 megavat arasında değişen ihaleler açılacağını belirterek, “Mini güneş YEKA için bir kanun değişikliği planlanıyor. Ardından Şubat’ta ihale ilanları açıklanabilir, Nisan-Mayıs aylarında da ihaleler gerçekleşebilir” dedi. 

Güneş enerjisi çatı uygulamalarında 4-5 bin MW’lik potansiyel olduğunu kaydeden Dönmez, “Çatı GES’ler için yaklaşık 900 sanayi tesisinden kapasitesi 800 MW’yi bulan başvuru aldık. Konutlardan da kapasitesi 10 megavatı bulan 1200-1300 civarında başvuru geldi” açıklamasında bulundu. 

Dönmez, elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payının yüzde 62’ye ulaştığını belirterek, güneş santrallerine yönelik çatı cephe uygulamalarında yeni bir kurgu yapıldığını ve vatandaşların ev ve iş yerlerinde çatı ve cephelerini değerlendirebileceğini ifade etti.

YEKDEM DEVAM EDECEK ANCAK ŞARTLAR DEĞİŞECEK

Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) devam edeceğini, ancak teknolojinin gelişmesi, verimliliğin artması ve maliyetlerin düşmesi nedeniyle şartların değişeceğini kaydederek, “Kaynak bazında fiyatı güncellemiş olacağız. Belki burada yerli aksamın kullanılması, yerli ürünlerin kullanılmasının desteklenmesi kalabilir” dedi.

YERLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL 2022-2023’TE YOLLARDA OLACAK

Elektrikli otomobillerin yaygınlaştığını ve Türkiye’nin yerli elektrikli otomobilinin de 2022-2023'te yollarda olacağını vurgulayan Dönmez, Türkiye’de 2030’da 1 milyonun üzerinde elektrikli otomobil olacağını ve şebekede buna dönük hazırlıklar planlandığını ifade etti. 

Dönmez, “Akaryakıt istasyonları da elektrikli şarj istasyonu kurmak için hazır. Biz istasyonlara bunlar için izin verdik. Hiç kimsenin şarj istasyonu kurmadığı yerlerde akaryakıt istasyonlarının kamu hizmeti yaklaşımıyla şarj istasyonu bulundurmasını zorunlu kılabiliriz. AVM’lerde ve dinlenme tesislerinde de araçlar şarj edilebilecek” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler