1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dönmez: Mini YEKA'larla yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız

Dönmez: Mini YEKA'larla yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mini YEKA'larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacaklarını söyledi.

Dönmez: Mini YEKA'larla yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mini YEKA'larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün 6 bin MW’ı aştığını hatırlatarak yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat (günlük ortalama 7,5 saat) yıllık ortalama gelen güneş enerjisi bin 527 kilowatt saat metrekare yıl ile Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesini artırma potansiyeli oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ile yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacaklarını kaydeden Dönmez, "Her yıl yapmayı hedeflediğimiz bin megawatt'lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ve Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yarışmalarıyla güneşin toplam enerji portföyü içerisindeki payını da artıracağız. Son iki yılda yapılan toplam kurulu güç yatırımlarına baktığımızda güneş bin 547 megawatt ile ilk sırada geliyor. Bunda özellikle lisanssız üretimdeki üst limitin 5 megawatta çıkarılması, vergiden muaf bir sistemin getirilmesi ve üretilen elektriğin öz tüketiminin fazlasının satılması önemli bir yer tutuyor. Şimdi önümüzde Mini YEKA-GES yarışmalarımız olacak.  Mini YEKA'larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız. 36 ilimiz için güneş enerjisine dayalı 10, 15, 20 megawatt arasında değişen 74 yarışma düzenleyeceğiz. Böylece ülkemizin dört bir yanındaki küçük ve orta ölçekli daha fazla yatırımcının yenilenebilir enerji üretimine dâhil olmasını sağlayacağız" dedi.

GÜN ISI PAZARI YÜZDE 25 BÜYÜYECEK

Anadolu'da güneş enerjisinden sıcak su elde etmek için çatılara kurulan güneş kolektörleri nin oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Dönmez, Türkiye'de güneş enerjisinden sıcak su üretimine yönelik olarak hâlihazırda 22 milyon metrekare panel alanı kurulduğu belirtti. Dönmez, "Bu alana karşılık yıllık 900 bin TEP (ton eşdeğer petrol) değerinde enerji güneşten üretilirken, Türkiye bugünkü rakamlarla güneşi sıcak suya dönüştürerek yıllık yaklaşık 200 milyon dolar enerji tasarrufu sağlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği’nin ortaklaşa yapmış olduğu ‘Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi’ çalışması kapsamında hane halkının güneş kolektörü kullanım eğilimi de ölçüldü. Bu kapsamda güneş enerjisi kolektörü kullanmayan hane halkının yüzde 53,3'ünün haberdar olmadığı ve faydasını bilmediği, 4 yıla kadar kurmayı düşünenler ile güneş enerjisi kollektör pazarının yüzde 25 daha büyüyeceği öngörülüyor” ifadesini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler