1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Dönmez: Rüzgar sektörü 5 yılda yüzde 85 büyüyecek

Dönmez: Rüzgar sektörü 5 yılda yüzde 85 büyüyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi sektöründe önümüzdeki beş yılda yüzde 85 oranında büyüme öngörüldüğünü belirtti.

Dönmez: Rüzgar sektörü 5 yılda yüzde 85 büyüyecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi sektöründe önümüzdeki beş yılda yüzde 85 oranında büyüme öngörüldüğünü belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 8. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde, bugün rüzgar enerjisi sektörünün 17 bin kişiye istihdam sağladığına değinerek, önümüzdeki 5 yılda sektörde yüzde 85'lik büyüme öngörüldüğünü belirtti.

Elektrikte toplam kurulu gücün yüzde 48’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu ve rüzgar santrallerinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 8 olduğunu belirten Dönmez, gelecek dönemde uygulanacak 40-50 megavatlık mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) RES ve güneş enerjisi santralleriyle (GES) yeni kapasite kullanımlarının tahsis edileceğini kaydetti.

İLK YEKA KAPSAMINDA FABRİKA VE AR&GE MERKEZİ TAMAMLANMAK ÜZERE

İlk YEKA yarışmasını kazanan konsorsiyumun yıllık 400 megavat kapasiteli yerli malı belgeli ve yerli katkı oranlarına göre üretilmiş ya da tedarik edilmiş aksamı kullanacağı fabrikanın kurulumu tamamlanmak üzere olduğunu ve kısa sürede türbin üretimine geçileceğini ifade eden Dönmez, kurulacak fabrikayla rüzgar endüstrisi konusunda 10 yıl süreli Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüleceği merkezin de tamamlanarak devreye gireceğini söyledi.

Söz konusu fabrika ve Ar-Ge merkezinin kurulumunda ve işletilmesinde toplam 2 bin 250 kişilik istihdam sağlanacağını kaydeden Bakan Dönmez, "Fabrika kurulum ve işletilmesinde mavi ve beyaz yaka ayrı ayrı olmak üzere en az yüzde 90, Ar-Ge faaliyetlerinde en az yüzde 80 yerli istihdam sağlanacak." ifadelerini kullandı.

RÜZGARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE AVRUPA BEŞİNCİSİYİZ

Dönmez, Türkiye’nin rüzgardan elektrik üretiminde Avrupa'da beşinci sırada ve rüzgar kurulu gücünde Avrupa'da 6. dünyada 12. sırada olduğunu belirterek, yaklaşık yüzde 8'lerde olan rüzgarın elektrik üretimindeki payını ilk etapta yüzde 10’lara çekmeyi hedeflediklerini kaydetti. Rüzgarda kurulu gücün 17 yılda yaklaşık 400 kat arttığını vurgulayan Dönmez, bugün itibarıyla lisanslı ve lisanssız toplam 262 rüzgar santralinde toplam kurulu gücün yaklaşık 7 bin 500 megavata ulaştığını belirtti. 

YERLİ KATKI İLAVE PAY İÇİN 109 RES BAŞVURDU

Dönmez, 2014'te ilk defa 15 RES'in faydalandığı yerli katkı ilave fiyatı uygulamasından yararlanan tesis sayısının, 1 Ocak 2019 itibarıyla 91’e ulaştığını kaydederek, 1 Ocak 2020'de yerli katkı ilave payından faydalanmak üzere tüm santrallerden 203 başvuru aldıklarını ve bu başvuruların 109'unun RES'lere ait olduğuna dikkati çekti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler