1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dönmez: Tüketici verimlilikle çok ilgili değil

Dönmez: Tüketici verimlilikle çok ilgili değil

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, günlük yaşamda küçük değişikliklerle yılda yüzde 30'lara varan enerji tasarrufu...

Dönmez: Tüketici verimlilikle çok ilgili değil

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, günlük yaşamda küçük değişikliklerle yılda yüzde 30'lara varan enerji tasarrufu imkanı olduğunu ve bu konu ile çok ilgilenmeyen tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 'Enerji Tüketici Zirvesi’nde yaptığı konuşmada,enerji verimliliği alanında ilginin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, tüketicinin enerji verimliliğiyle çok ilgili olmadığını ve konu ile ilgili bilinçlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Dönmez, “İnternet üzerinde bir çalışma yaptık ve verimlilik kelimesini arayanlar son 1 yılda dibe vurmuş durumda. Demek ki tüketici verimlilikle çok ilgili değil. Verimli kullanmak tüketici olarak bizlerin en büyük sorumluluklarımızdan biri. Çünkü biz bu kaynakları yurt dışından ithal ediyoruz. Son 10 yılın ortalamasına baktığımızda enerji ürünleri ithalatında 40 milyar dolar civarında para harcamışız. Bunun üzerinde durmamız lazım. Yine son 1 senede herhangi bir cihaz alırken verimli olup olmadığına bile bakmıyoruz. Gelişmiş ülkelerde ucuz enerji ve fiyat tartışmalarından çok verimli ve etkin enerji kullanımı tartışmalarını duyuyorsunuz. Türkiye'nin enerjiye verdiği değer fiyattan değil, verimlilikten anlaşılacak." dedi.

YÜZDE 30’A KADAR TASARRUF MÜMKÜN

Enerjide tasarrufun küçümsenemeyecek oranlarda mümkün olduğuna vurgu yapan Dönmez, "Verimlilik konusunu bizlerden artık daha sık duyacaksınız. Günlük yaşamın her anında küçük değişikliklerle büyük farklar ortaya koyabiliriz. Tüketici aslında çok güçlü. Bu konudaki bilinçlendirme ve farkındalık projeleriyle akılcı kullanımı hayatımızın her aşamasına uygulamak durumundayız. Kombinin ısısını bir derece düşürmekten led lambalar kullanmaya, otomobilleri daha düşük hızda kullanmaktan adaptörleri prizde bırakmamaya kadar pek çok ufak değişiklikle yılda yüzde 20'lere, 30'lara varan tasarruf imkanı söz konusu. Bugün 4 kişilik bir ailenin elektrik faturası cep telefonları toplam bedelinden, su bedelinden daha düşük" ifadelerini kullandı. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler