1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dubai’de güneş elektriği 3 cent’in altında!

Dubai’de güneş elektriği 3 cent’in altında!

Dubai’de yapılan 800 megavat’lık güneş enerjisi lisans ihalesinde en düşük fiyat 2.99 dolar/cent oldu. 

Dubai’de güneş elektriği 3 cent’in altında!

Enerji Günlüğü - Dubai’de yapılan 800 megavat’lık güneş enerjisi lisans ihalesinde en düşük fiyat 2.99 dolar/cent oldu. 

Güneş enerjisine dayalı elektrik yatırımları için açılan ihalelerde teklif edilen fiyatlar dünyada giderek düşüyor. Dubai Elektrik ve Su İdaresi’nin (DEMA - Dubai Electricity & Water Authority) açıklamasına göre bunun son örneği, Dubai'de düzenlenen 800 MW’lik güneş enerjisi lisans ihalesinde yaşandı. 

İhaleye son teklif verme tarihi 1 Mayıs 2016 olarak açıklanmıştı. İhaleye katılanlar arasında en düşük teklifi, bölgesel bir güç birliği verdi. Adı açıklanmayan katılımcının kilovat saat başına teklif ettiği fiyat 2,99 dolar/cent oldu. 

Son ihaledeki yarışmaya konu proje, Sheikh Mohammed Bin Rashid Solar Park’ın 800 MW’lik üçüncü kısmı. Birinci kısım First Solar tarafından 13 MW’lik ince film teknolojisiyle kurulup devreye alınmıştı. İkinci kısım ise ACWA Power tarafından projelendirilip ve First Solar modülleri kullanılarak kurulacak. 

Üçüncü etaba en düşük teklifi sunan MESIA’ya göre bu düşüşün nedeni, çok düşük faizli finansmana sahip olması. Ayrıca düşük işletme ve bakım maliyetlerin de bu fiyat teklifinde etkili olduğu ifade ediliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler