1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dubai'den 1 GW’lik devasa güneş santrali

Dubai'den 1 GW’lik devasa güneş santrali

Dubai Elektrik ve Su İdaresi DEWA, dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi santralini kuracak. 

Dubai'den 1 GW’lik devasa güneş santrali

Enerji Günlüğü - Dubai Elektrik ve Su İdaresi DEWA, dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi santralini kuracak. 

Dubai temiz enerji sektörüne öncülük etmek istiyor. Dubai Elektrik ve Su İdaresi ( DEWA ) 1.000 MW enerji üretecek büyük bir konsantre güneş enerjisi santrali kurma niyetinde olduğunu duyurdu. Söz konusu proje hayata geçirildiği takdirde Fas'taki 500 MW güce sahip Noor-Ouarzazate kompleksinin iki katı güce sahip olacak. 

DEWA CEO'su Saeed Mohammed Al Tayer, sahanın 2030 yılında faaliyette olabileceğini açıklarken ülke enerjisinin yüzde 25'inin temiz kaynaklardan elde edilmesini planladıklarını belirtti. Tesisin inşaası ve işletilmesi için özel şirketler arasından bir seçim yapılacak. 

PROJE AŞAMALI OLARAK İLERLEYECEK

İlk aşamada projenin 200 MW'lık kısmı tamamlanarak 2021 yılında devreye alınacak.

Al Tayer, üretilen termal ısının kolayca saklanabilmesi sayesinde geceleri de elektrik üretmeye devam edebilmesinin, konsantre güneş enerjisinin büyük bir avantajı olduğundan bahsetti. Proje günde sekiz ila on iki saat termal depolama istihdamı sağlayacak. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELİŞİM İÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİ

Al Tayer, petrolün son damlasının da biteceği güne hazırlandıklarını vurguladı. Bu yaklaşımın, gelişme ve sürdürülebilirlik arasındaki dengeyi sağlamada yenilenebilir enerjinin önemini bilen bir vizyona dayandığını söyleyen Al Tayer, DEWA'nın bu vizyona ulaşmak ve daha parlak, daha mutlu bir gelecek sağlamak için sürdürülebilirliği pekiştirecek projeler inşa ettiğinin altını çizdi. 

Proje, ülkenin 2050 Dubai Temiz Enerji Stratejisi’ne ulaşma hedefinin en önemli ayaklarından biri olarak nitelendiriliyor. Ülkenin enerji stratejisi 2050 yılında enerji üretiminin yüzde 75’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını öngörüyor. DEWA bu amaca yönelik öncelikli hedefin 2030 yılında yüzde 61 doğalgaz, yüzde 25 güneş enerjisi, yüzde 7 temiz kömür ve yüzde 7 nükleer enerji ile enerji sağlamayı hedefliyor.

Koray DOLDUR

 

Önceki ve Sonraki Haberler